Srpska lista smatra da je uputstvo CIK-a protivpravno 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Srpska lista ocenila je danas da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) Kosova, kojom se određuje da je učešće na izborima omogućeno samo biračima sa kosovskim dokumentima, protivpravna i da predstavlja flagrantno kršenje zakona sa ciljem da se onemogući Srbima da iskoriste svoje pravo glasa i izaberu svoje legitimne predstavnike na izborima.

Kako prenosi portal Kosovo onlajn (www.kosovo-online.com), predsednik Srpske liste Goran Rakić je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici rekao da lice koje je upisano u birački spisak neće moći da glasa sa srpskim dokumentima i ponovio da je u zakonu jasno definisano da se za potrebe identifikacije mogu koristiti sva važeća dokumenta, bez obzira na to ko ih je izdao.

„Jedino je Srpska lista podnela žalbu na ovakvu odluku, dok se privatne Đilasove liste na Kosovu poput SLS, stranke Aleksandra Jablanovića i Rade Trajković nisu protivile niti uložile žalbu, što navodi na zaključak da je ova odluka CIK doneta na njihov zahtev“, rekao je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić je rekao da snažna inicijativa za takvu odluku dolazi od albanskih partija „ali i od onih koji za sebe govore da su predstavnici Srba“.

On je rekao da je takva odluka usmerena i prema raseljenim licima koja još nisu ostvarila svoje pravo na povratak na Kosovo.

Potpredsednik Srpske lista Igor Simić je izrazio nadu da panel za žalbe neće podleći političkom pritisku i da će uslediti ukudanje takvog i donošenje administrativnog uputstva koje je u skladu sa zakonom.

„Srpska lista ne zahteva bilo kakav bolji tretman u odnosu na bilo koju drugu partiju koja se prijavila na ovim izborima, već tražimo samo da se poštuje zakon i da se izborna pravila ne menjaju u toku izbornog procesa“, rekao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari