SSP: Potrebna realna analiza svega što se dešavalo u 15 meseci epidemije korona virusa 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Stranka slobode i pravde (SSP) pozvala je danas vlasti da objave tačan broj preminulih od kovida 19, broj zdravstvenih radnika koji su umrli od te bolesti, kao i analizu uzroka smrti ostalih građana koji su preminuli u vreme epidemije.

U saopštenju SSP je ocenila da „režim priprema još jedno proglašenje i proslavu pobede nad kovid-19“, nakon što je ta pobeda prvi put proglašena „pred lažne izbore“, kada usledio veliki porast broja zaraženih, povećanje smrtnosti i prenapregnuti zdravstveni sistem, a više od 120 zdravstvenih radnika umrlo boreći se sa virusom.

„Veliki broj vakcinisanih daje nadu da ćemo zaista moći da pobedimo epidemiju i da ćemo se svi zajedno vratiti normalnom životu, ali da 20.000 preminulih ljudi više u kovid godini u odnosu na godinu pre su za svakog pristojnog čoveka dovoljan razlog da se ne slavi nikakva pobeda“, ocenio je Odbor za zdravstvo SSP-a u otvorenom pismu koje je potpisao 21 zdravstveni radnik.

SSP navodi se da je potrebna realna analiza svega što se dešavalo u proteklih 15 meseci, umesto slavlja, „proglašavanja političkih neistomišljenika za saveznike virusa“ i neistina kojim režim pokušava da sakrije odgovornost za nedostatak zaštitne opreme na početku epidemije, kašnjenje u nabavci testova, testiranje bez jasnog plana i nebrigu za pacijente za hroničnim oboljenjima“.

Zdravstveni radnici traže i „detaljnu proveru svih nabavki i cena respiratora, testova i zaštitne opreme od nezavisne komisije sastavljene od stručnjaka iz oblasti finansija i zdravstva“, kao i zapošljavanje na neodredjeno vreme svih mladih lekara, medicinskih sestara i tehničara koji nemaju stalni radni odnos.

Zahteva se i da se „svim lekarima specijalistima omogući da nastave da rade do 67 godina starosti, kako bi pomogli preopterećenom zdravstvenom sistemu“, kao i brzo i efikasno zbrinjavanje svih nonkovid pacijenata čije je stanje značajno ugroženo odlaganjem pregleda, intervencija ili neophodnih terapija.

Odbor za zdravstvo SSP predlaže i osnivanje posebnih post kovid-19 odeljenja pri svim sekundarnim i tercijalnim zdravstvenim ustanovama da bi se uspešnije borili sa mnogobrojnim teškim posledicama ove bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari