SSP: Srbija između Angole i Zambije 1Foto: Logo

Srbija je među 10 zemalja sveta u kojima je najveći uspon autokratije, saopštila je danas Stranka slobode i pravde (SSP), pozivajući se izveštaju o demokratiji koji je švedski Institut V-Dem u kojem se navodi da je, po indeksu tog instituta o demokratičnosti izbora, Srbija na 125. mestu, između Angole i Zambije.

Srbija je, navodi SSP, zauzela 5. mesto na listi 10 zemalja sveta koja su od 2010. godine zabeležile najveći pad demokratije i demokratskih vrednosti.

Na prvom mestu je Poljska, a u izveštaju se navodi da se su najbrži pad zabeležile Srbija i Brazil, kao i da je za samo 10 godina Srbija prešla put od izborne demokratije kakvu je imala 2010. godine, do izborne autokrratije 2020. godine.

„Zanimljivo je po indeksu liberalne demokratije, Srbija zauzela 119. mesto i da se nalazi između Haitija i Jordana, a po indeksu demokratičnosti izbora zauzela je 125. mesto i nalazi se između Angole i Zambije“, ukazala je SSP na podatke iz izveštaja švedskog instituta. U pogledu načina na koje se autokratija ispoljava, u izveštaju instituta V-Dem ističe da sve savremene autokratije prate upadljiv obrazac kojim nastoje da ograniče i uspostave kontrolu nad medijima uz gušenje i omalovažavanje akademske zajednice i civilnog društva, kao i da je izraženo nepoštovanje političkih protivnika, „zahvaljujući mašineriji tabloida“. „Nakon ovih koraka, napada se samo jezgro demokratije – izbori i institucije“, navodi SSP, citirajući izveštaj V-Dem.

Taj izveštaj, po oceni SSP, posebno ističe da integritet izbora u Srbiji više ne postoji i da su sve lošije akademske, medijske i slobode civilnog društva doprinele povratku u autoritarnost počev od 2013. godine. Od tada, kako se navodi, kvalitet izbora i stanje se pogoršava i kulminira 2020. godine, kada su opozicione stranke zome usprotivile i bojkotovale parlamentarne izbore održane usred pandemije.

„Pored gušenja slobode u Srbiji, interesantno je da je Srbija svrstana među autokratije koje ujedno krše i međunarodne norme čak više od demokratije i tu je naša zemlja u istom nivou sa Ugandom i Indijom“, ističu u SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari