Šta bi Kurtija dočekalo da dođe na sever Kosova? 1Severna Mitrovica Foto: Jovana Diković

Ukoliko bi premijer Kosova Aljbin Kurti sada odlučio da dođe na sever Kosova i razgovara sa srpskim političarima, njegova poseta bi prošla bez problema i otpora zajednice samo ako bi na to pristali činovnici Srpske liste.

Međutim, ako njegova poseta nije dobronamerna, reakcije bi mogle da budu žestoke, samtraju sagovornici Danasa koje smo pitali da li je realno da Kurti dođe na sever da razgovara sa srpskim političarima i kakve bi reakcije građana bile na to.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta Viola fon Kramon je posetila Kosovo, a u utorak je obišla Zvečan i Kosovsku Mitrovicu, gde je razgovarala sa predstavnicima nevladinog sektora.

Ona je, kako prenosi Klan Kosova, pozvala kosovske lidere da „probiju led“, posete sever Kosova i kontaktiraju srpske političke lidere uprkos oklevanjima i tvrdnjama da tamo nisu dobrodošli.

Fon Kramon je istakla da ruka saradnje treba da bude pružana pogotovo što prištinski lideri govore srpski jezik.

Šta bi Kurtija dočekalo da dođe na sever Kosova? 2
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kurti je poslednji put bio u Severnoj Mitrovici tokom kampanje za ovogodišnje vanredne izbore i tada nije bilo incidenata, ali je izviždan.

Milica Andrić Rakić, projektna menadžerka u organizaciji Nova društvena inicijativa iz Severne Mitrovice, kaže da veruje da daleko od očiju javnosti komunikacija između SL i kosovske vlade postoji, budući da je Srpska lista deo vlade.

– Ali takva vrsta posete bi bila problematičma. Od formiranja vlade u martu SL ima dosta loš odnos sa Samoopredeljenjem jer im nisu data dva ministarstva i prvi put, od početka angažovanja SL, imaju jedno ministarstvo u vladi. To je glavna tačka sporenja između njih. Posle toga su usledili pritisci kosovske vlade na SPC što je dodatno narušilo odnose ne samo sa SL nego i sa srpskom zajednicom, kojoj nije prijatno da gleda pritiske na SPC. Imali smo i dosta tenzičnih situacija oko Vidovdana i sa povratnicom iz Đakovice. Odnosi između zvaničnika kosovske vlade, SL i srpske zajednice su na najlošijem nivou od početka angažmana SL – opisuje Andrić Rakić.

Ona zato misli da nije realno da se u skorije vreme može dogoditi zvanična poseta kosovskih vladinih službenika severu.

Naša sagovornica podseća da je poseta bilo i ranije, kada je Zubin potok posetio ministar unutrašnjih poslova u prošloj vladi, zatim i Isa Mustafa na funkciji premijera, mada bez saglasnosti lokalne zajednice.

– Sada bi to izazvalo dosta negativnih reakcija jer je tenzična situacija, ali ne verujem da bi bilo incidenata. S druge strane, ukoliko bi Kurti dogovorio i imao pristanak SL, poseta bi se odigrala bez problema i otpora zajednice – smatra Andrić Rakić.

Dok Aleksandar Rapajić, projektni koordinator nevladine organizacije Aktiv, za Danas kaže da u ovom slučaju nije bitno gde bi se taj sastanak dogodio, na severu, jugu ili u Prištini, već da dođe do razgovora.

– Nije stvar mesta, nego u tome da Kurtijeva vlada od početka ne želi da sarađuje sa Srpskom listom. A Srpska lista, kakva god da je, izabrani je predstavnik srpskog naroda. Ne može Kurtijeva vlada da razgovara sa Srbima koji njoj odgovaraju i bira ko će biti predstavnici  srpskog naroda. Ako je SL izabrana na izborima, Kurtijeva vlada mora sa njima da razgovara – kaže Rapajić.

Upitan kakve bi bile reakcije građana na Kurtijev dolazak, on kaže da ako bi dolazak bio dobronameran onda reakcije ne bi bile strašne.

– Ali ako bi on bio u svojstvu neke kampanje i onog što Kurti već radi mislim da bi reakcije bile žestoke – navodi Rapajić.

Šta bi Kurtija dočekalo da dođe na sever Kosova? 3
Marko Jakšić

Marko Jakšić, bivši odbornik Skupštine Severna Mitrovica sa liste „SDP – Oliver Ivanović“, za naš list kaže da je gotovo siguran da niko sa Severa Kosova ne bi razgovarao sa trenutnim prištinskim rukovodstvom, u prvom redu sa Kurtijem i Osmani (Vljosa Osmani predsednica Kosova prim aut.) jer su pozicije i stavovi koje su zauzeli toliko rigidni.

– Njihova agenda je preopterećena prošlošću, negiraju i minimum minimuma prava koje Srbi imaju po Ahtisariju, protiv su formiranja ZSO – koja je u stvarnosti ništa više od ribolovačkog društva, „kompromis“ im je spisak lepih želja. Čak i ako bi u teoriji za slikanje našli neke sagovornike, nerelvantne u svakom pogledu, vrlo moguće je da bi takav dolazak bio praćen nezadovoljstvom lokalnog stanovništva i nekim protestom – ukazuje Jakšić.

Kako dodaje, „ako do tog dijaloga ikada dođe, on će biti opet dirigovan, kao i sve posle 2012. godine, i biće između prištinskih političara i predstavnika Srpske“

– Jer dok god je Vučića oni će biti suvereni vlasnici većinskog stava Srba. I mislim da bi oni vrlo lako našli zajedički jezik, jer je lično interes glavni motiv perjanica te liste. Niko normalan odavde ne bi razgovarao sa onima koji su za ujedinjenje Mitrovice, ukidanje srpskog jezika i uvođenje  reciprociteta sa Srbijom koji direktno pogađa stanovnike Severa Kosova, a sumnjam da bi se Kurti i ekipa odrekli svoje politike jer su već otišli predaleko – zaključuje Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari