Stalne članice SB UN pozdravile obnovu dijaloga, različito o budućnosti Unmika 1Savet bezbednosti UN Foto: MSP (arhiva)

Stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) danas su na video sednici o Kosovu pozdravile obnovu dijaloga Beograda i Prištine i iznele od ranije poznate, suprotstavljene stavove o budućnosti Misije UN na Kosovu (Unmik).

Na sednici povoodm razmatranja novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, predstavnica SAD je pozdravila, kako je rekla, „istorijski sporazum“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija u Beloj kući, o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Ona je rekla da SAD „aplaudiraju liderima dve strane“.

„Demonstrirali su izuzetnu hrabrost potpisivanjem istorijskog sporazuma koji će doneti ekonomski rast i nova radna mesta obema zemljama i doprineti opštem napretku celog regiona“, kazala je.

Dodala je da će Vašington „blisko nadgledati“ primenu sporazuma iz Bele kuće koji je opisala kao „značajan korak napred i najveću priliku za stvarni napredak u mnogo godina“.

„Nastavićemo da podržavamo napore ka postizanju sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa. Snažno podržavamo dijalog Srbije i Kosova pod okriljem EU“, rekla je američka diplomatkinja.

Ona je ponovila ranije iznet stav SAD da je uloga Unmika prevazidjena i da UN treba da smanje ulogu Misije na Kosovu i da preusmere resurse tamo gde su potrebniji.

Preispitavanje uloge Unmika zatražila je i Velika Britanija, navodeći da je stanje danas neuporedivo drugačije u odnosu na 1999. godinu, kada je Misija UN došla na Kosovo.

Predstavnik Velike Britanije pri UN pozdravio je obnovu pregovora Beograda i Prištine posle 20 meseci zastoja.

On je pozvao zvaničnike Srbije i Kosova da se uzdrže od retorike koja bi mogla da poveća tenzije.

Za razliku od diplomata SAD i Velike Britanije, predstavnica Francuske pri UN ocenila je da Unmik ima važnu ulogu i da znatno pomaže Kosovu u borbi protiv pandemije korona virusa.

„Unmik mora da nastavi rad u koordinaciji sa drugim međunarodnim akterima, naročito s misijom Euleks“, navela je francuska predstavnica.

I ona je pozdravila obnovu dijaloga Beograda i Prištine posle 20 meseci.

„Ubeđeni smo da Srbija i Kosovo imaju evropsku perpsektivu i nastavićemo da im pomažemo na evropskom putu“, dodala je.

Reagujući na stav SAD i Velike Britanije o smanjenju uloge Misije UN na Kosovu, ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja ponovio je stav Moskve da je Unmik „ključna međunarodna misija na Kosovu“.

„Pokušaji Prištine da izbaci misiju UN sa Kosova i da formira kosovsku vojsku u suprotnosti su sa Rezolucijom 1244 SB UN i podrivaju stabilnost regiona“, rekao je Nebenzja.

Dodao je da je stav Rusije jasan, da treba doći do obostrano prihvatljivog rešenja u okviru Rezolucije 1244.

Moskva se nada da će imenovanje specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka doprineti stvarnom napretku ka postizanju sporazuma, naveo je Nebenzja, ocenivši da do sada „nije bilo naročitog napretka“.

Nebenzja je rekao i da je Rusija zabrinuta zbog dogadjaja u vezi sa sudom za zločine OVK, uključujući „curenja dokumenata i ućutkivanja svedoka“.

Naveo je da na Kosovu nema poboljšanja po pitanju bezbednosti nealbanskih zajednica i dodao da su one i dalje na meti napada.

Predstavnik Kine pri UN rekao je da Peking nije promenio politiku prema kosovskom pitanju i da i dalje poštuje teritorijalni inegritet i suverenitet Srbije.

Kina pozdravlja napore dve strane da dodju do rešenja putem pregovora i poziva ih da sprovode postignute sporazume, rekao je kineski diplomata.

Ambasador Nemačke pri UN Kristof Hojsgen izrazio je žaljenje što u današnjem obraćanju ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića nije čuo ništa o zločinima srpske strane nad kosovskim Albancima.

„Obraćanje ministra Dačića bilo je kopija njegovih ranijih govora. Nikad ne čujemo ništa o zločinima koje je srpska strana počinila 1998. i 1999. godine, o etničkom čišćenju. Zaista žalim zbog toga“, rekao je Hojsgen, ambasador Nemačke, nestalne članice SB UN.

On je naveo i da Dačić, koji se poziva na Rezoluciju 1244 SB UN, „nije pomenuo važnu činjenicu“ da je Međunarodni sud pravde 2010. godine odlučio da deklaracija o proglašenju nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Hojsgen je rekao da želi da istakne značaj suda za zločine OVK i dodao da nije čuo da je šefica kosovske diplomatije Meliza Haradinaj danas govorila o tome.

„To je važan deo izgradnje vladavine prava i okončanja nekažnjivosti“, kazao je Hojsgen.

Naveo je da Nemačka pozdravlja obnovu dijaloga i dodao da nerešeni odnosi Srbije i Kosova predstavljaju prepreku za napredak čitavog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari