Stamatović: Odluke na nivou mesnih zajednica da se donose na lokalu 1Milan Stamatović/Foto: N.Kovačević 

Predsednik Zdrave Srbija (ZS) Milan Stamatović izjavio je danas da je u Srbiji minimiziran značaj „najnižeg i osnovnog“ nivoa vlasti, odnosno mesnih zajednica.

Prilikom posete selima u okolini Kosjerića, Stamatović je naveo da je ključno da se na lokalnom nivou donose odluke na nivou mesnih zajednica i da gradjani biraju savet mesnih zajednica i predsednika koji će moći da rade na rešavanju životnih problema stanovnika.

„Niko bolje od gradjana koji žive u mesnim zajednicama ne zna šta je potrebno uraditi u njihovom neposrednom okruženju“, kazao je predsednik Stamatović.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Zdrave Srbije rekao je da se ta stranka zalaže za decentralizaciju vlasti i uspostavljanje sistema državnog aparata – kakav postoji u razvijenim evropskim zemljama.

On je dodao da „političari moraju da služe narod, a ne da narod služi političare“.

„Želimo da u Kosjeriću prenesmo iskustva iz opštine Čajetine, odnosno norveški model upravljanja javnim sektorom – u kome se tačno zna šta su nadležnosti najvišeg državnog nivoa, šta regionalnog a šta lokalnog“, rekao je Stamatović, koji je predsednik opštine Čajetina.

On je rekao da je zanemarena uloga najnižeg nivoa vlasti i da se o svemu odlučuje u Beogradu, jer je „čak zanemarana i uloga okruga“.

„Zašto je turizam na Zlatiboru više razvijen nego u Kosjeriću, koji je prvi počeo sa seoskim turizmom na teritoriji bivše Jugoslavije – čak pre i od danas razvijenih turističkih mesta u Sloveniji ili Hrvatskoj“, pitao je Stamatović.

On je naveo i da će se Zdrava Srbija boriti za unapredjenje turizma i poljoprivrede u toj opštini.

„Poljoprivrednici iz Kosjerića bi mogli da se u nekom zajedničkom objektu, nekoj hladnjači ili sušari, udruže i da neko, na primer iz Beograda, umesto da drži pare u banci, da ih uloži u kupovinu krava na teritoriji Kosjerića i da mu one donose prihod a da se na taj način razvija stočarstvo ovog dela zemlje“, rekao je predsednik Zdrave Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari