Stamatović: Patrijarh Irinej strančari u korist Vučićeve partije 1Milan Stamatović Foto: Nenad Kovačević

Milan Stamatović, predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije, saopštio je da bi patrijarh srpski Irinej „umesto što strančari po Beogradu u korist Vučićeve parije , trebalo da se vrati u Pećku patrijaršiju, gde je bio najviši srpski crkveni tron još od 13. veka“.

„Kao iskrenom verniku, nelagodno mi je da to kažem ali, umesto što opet politički strančari po Beogradu u korist Vučićeve partije, arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Irinej morao bi da, u vremenu „spoljnih pritisaka“, umesto „u krugu dvojke“, stoluje tamo gde je srpskom narodu najteže, dakle, u zavičaju naše Crkve, u Pećkoj patrijaršiji“, izjavio je Stamatović, povodom patrijarhove negativne ocene građanskih protesta širom Srbije.

Istakavši da se „patrijarh Irinej već dva puta, tokom izbornih kampanja u Srbiji, stranački svrstavao i hvalio lidera naprednjaka da se „lavovski bori za Kosovo“, Stamatović je dodao da „isti taj Vučić i njegovi propagandisti provlače kroz „toplog zeca“ najviše crkvene velikodostojnike i sve one javne delatnike i građane, pa čak i samu SPC, koji smatraju da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije“.

„Optužuje ih za, verovali ili ne, „izdaju“. Izdaju čega, Vaša Svetosti? Možda vi to bolje znate od nas, običnih smrtnika“, upitao je Stamatović i pozvao Crkvu da što pre, izmesti svoje sedište iz Beograda u Peć.

Stamatović je ponovo preporučio „najvišim organima SPC da, u slučaju promene formata dijaloga o KiM, osim o Rusiji i Kini, razmisle i o uključivanju Svete stolice u te razgovore“ jer, kako je rekao „Vatikan ne priznaje lažnu državu Kosovo a, kao jedan od najmoćnijih centara hrišćanstva, zainteresovan je i za status hrišćanskog stanovništva, hrišćanskih verskih i kulturnih spomenika naše Crkve i imovine svih verskih zajednica na području južne srpske pokrajine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari