Stefanović: Građani Srbije imaju svo pravo da znaju koliko novca će izdvojiti i pod kojim uslovima će se zaduživanje otplaćivati 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović uputio je nadležnom organima Srbije zahtev da se objave sve informacije o izgradnji Moravskog koridora, saopštila je danas SSP.

Zahtev za dostavljanja informacije od značaja za javnost Srbije Stefanović je uputio premijerki Ani Brnabić, ministrima Zorani Mihajlović i Siniši Malom, generalnom sekretaru Vlade Novaku Nediću i direktorima u Javnom preduzeću Koridori Srbije Zoranu Babiću i Aleksandru Seniću.

Stefanović je naveo da postoji osnovana sumnja da je zaključen za javnost tajni ugovor sa Vladom Srbije za kreditiranje izgradnje auto-puta koji povezuje Kruševac i Kraljevo sa postojećim auto-putevima u Srbiji.

On je naveo da je SSP odlučila da se, osim britanskoj Vladinoj agenciji za kreditiranje izvoza i ambasadorki Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji, obrati i nadležnim institucijama u Srbiji budući da ne postoje javno dostupni podaci oko tog aranžmana i kredita za izgradnju.

„Zahtevamo da u najkraćem mogućem roku dostavite Ugovor o izgradnji, kreditiranju, pripremi, projektovanju i zaduživanju, kao i da ovaj ugovor bude što pre objavljen”, naveo je Stefanović.

On je istakao da građani Srbije kao nosioci finansiranja ovog, kao i drugih projekata, imaju svo pravo da znaju koliko novca će izdvojiti i pod kojim uslovima će se zaduživanje otplaćivati.

Ugovor i uslovi za izgradnju Moravskog koridora ne mogu biti stvar bilo čijeg pokušaja da se od građana sakrije ceo aranžman, naročito jer postoji osnovana sumnja da ceo projekat sada iznosi više od milijardu evra, iako je prvobitan dogovor sa kineskom stranom podrazumevao nešto više od 400 miliona, ukazao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari