Stefanović: Na narednoj sednici Vlade još mera za unapređenje izbornih uslova 1Nebojša Stefanović Foto: N1/Screenshot (Arhiva)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji je i šef radne grupe Vlade koja se bavi izborima, najavio je da će na sledećoj sednici Vlade Srbije biti usvojeno još zaključaka o unapređenju izbornih uslova.

Povodom zaključaka koje je Vlada donela u ponedeljak, na predlog radne grupe na čijem je čelu, Stefanović je za današnji „Blic“ rekao da se tim zaključcima jasno ukazuje članovima Vlade i drugim imenovanim i postavljenim licima, direktorima… na članove Zakona agencije za borbu protiv korupcije kojima javni funkcioneri ne mogu da koriste javne skupove i susrete koje imaju u svojstvu funkcionera za promociju političkih stranaka.

„Ne mogu funkciju da zloupotrebljavaju za prezentovanje svog izbornog programa ili za pozivanje da građani glasaju ili ne glasaju na izborima, ne smeju da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka ni da koriste prostorije, vozila i inventare državnih organa i institucija“, rekao je Stefanović.

Kako je dodao, takođe se nalaže funkcionerima da ne smeju u radno vreme da obavljaju bilo kakvu političku promociju stranačkog karaktera i da moraju jasno da predoče sagovornicma u kojoj funkciji se obraćaju.

Stefanović je kazao da je tim zaključcima ukazano na prekršajnu odgovornost, a najavio je i izmene zakona kojim će biti tačno definisano šta predstavlja javni resurs.

„Upozoravamo i da će Vlada nepridržavanje zaključcima tretirati kao povredu dužnosti iz radnog odnosa i da mogu da nastupe sankcije iz radnog prava i da može da se pokrene disciplinska odgovornost, jer to može da predstavlja nesavesno obavljanje dužnosti“, rekao je Stefanović.

Kako je dodao, iskoristili su mogućnost da istaknu da se zloupotreba javnih resursa neće tolerisati, kao i da će se izmenom zakona definisati i šta je tačno javni servis, kakve sve zloupotrebe mogu biti, čime će olakšati kontrolu Agenciji za borbu protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari