Stefanović: Srbija lider u regionu u uništenju ilegalnog oružja 1Foto: EPA/ZOLTAN GEREGELY KELEMEN

Potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović poručio je u ponedeljak u Londonu da su pripadnici MUP Srbije uložili velike napore kako bi prikupili oružje i municiju u ilegalnom posedu i uništili ih u saradnji sa međunarodnim partnerima.

Punopravno članstvo u EU je jasno strateško opredeljenje Republike Srbije. Međutim, to svakako nije bio naš jedini motiv, jer oružje u ilegalnom posedu predstavlja pretnju po bezbednost naših građana, razvoj i stabilnost Srbije, rekao je Stefanović na sastanku ministara unutrašnjih poslova i bezbednosti na Samitu o Zapadnom Balkanu u održava u Londonu.

On je podsetio da se Srbija, kada je reč o uništenju ilegalnog ili predatog oružja kroz postupke legalizacije, pozicionirala kao lider u regionu, kao i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u 2017. godini uništilo više od 18.000 komada oružja.

Pripadnici MUP su tokom 2017. podneli oko 1.269 krivičnih prijava, uhapsili 170 osoba i oduzeli 1.881 komad različitih vrsta vatrenog oružja, 24,27 kilograma eksploziva i 47.727 komada municije različitog kalibra, rekao je on.

Prema njegovim rečima MUP je nastavio isti trend u 2018. godini. Podneto je 747 krivičnih prijava, uhapšene su 54 osobe i oduzeto je 815 komada vatrenog oružja, 33.264 komada municije i 13,3 kilograma eksploziva“ rekao je Stefanović.

Kako je rekao, Srbija podržava izradu Mape puta za Zapadni Balkan, kao i francusko-nemačku inicijativu koja će definisati objektivno proverljive mere i ciljeve kontrole streljačkog i lakog oružja za krivično gonjenje nedozvoljene trgovine i zloupotrebe oružja u regionu.

Na marginama Samita o Zapadnom Balkanu, Stefanović razgovarao je sa britanskim ministrom za nacionalnu bezbednost Benom Valasom. Oni su istakli izuzetnu saradnju dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova. Na Samitu u Londonu potpisana je Zajednička deklaracija: Principi saradnje pri razmeni informacija u oblasti sprovođenja zakona, navosi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari