Stefanović (SSP): Srbija poslednja na svim listama, ali je prva po korupciji 1Foto: Beta/ Branislav Božić

Srbija je 99. od ukupno 100 zemalja na listi Forbsa rangirane po bezbednosti od kovida, a iza Srbije je samo Kolumbija – izjavio je danas zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović.

„Srbija je na listama koje pokazuju stanje demokratije u društvu sa izbornim autokratijama poput Belorusije, Mađarske, Turske. Samo na jednoj listi Srbija je na vrhu: Vučićev režim je od Srbije napravio najkorumpiraniju zemlju u Evropi prema podacima Instituta u Bazelu“, naveo je Stefanović u razgovoru s građanima na Fejsbuk stranici SSP.

On je rekao i da „režim uporno obmanjuje i domaću i međunarodnu javnost“ i da je čak po priznanju epidemiologa Predraga Kona objavio netačne brojeve umrlih od KOVIDA-19.

Govorio je i o tome da se odgovor o finansijskom aranžmanu britanske UKEF i Vlade Srbije za izgradnju „Moravskog koridora“ traži od ambasadorke Velike Britanije u Srbiji, kao i od izvršnog direktora UKEF-a.

„Detalji tog dogovora su umotani u tajnovitost i mrak, bez bilo kakvog opravdanog razloga. Verujemo da finansijski aranžman UKEF i Vlade Srbije mora biti otvoren za javno istraživanje, uvid i potpuno transparentan“, kazao je Stefanović.

Po njegovim rečima, ne postoji ništa u vezi s kreditiranjem izgradnje „Moravskog koridora“ što mora biti sakriveno, posebno jer je UKEF javna agencija, pod javnom i državnom kontrolom Ujedinjenog kraljevstva, koju finansiraju britanski poreski obveznici.

„Mi u Srbiji takođe verujemo da je javno finansiranje, budžetiranje, kreditiranje i pravljenje aranžmana sa stranim Vladama kojima se dodatno kreditno opterećuju naši građani, stvar s kojom mora biti upoznata naša javnost“, rekao je zamenik predsednika SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari