Stefanović: Život u Srbiji sve gori 1Foto: Twitter/DS

Predsednik resornog odbora za ekonomiju Demokratske stranke (DS) Ivan Stefanović, izjavio je da je Srbija evropska zemlja sa najvećom nejednakošću životnog standarda, merenog raspodelom dohotka, prema podacima EU iz aktuelne Ankete o prihodima i uslovima života, prenosi danas DS.

„Prosečna plata u Srbiji je i dalje na samom dnu lestvice u regionu, kao i rast BDP. Uprkos povoljnim spoljnim ekonomskim faktorima, Srbija je bila ceo procenat ispod regionalnog proseka od 3,6 odsto za period 2015-2016. godina. Na početku 2017. godine rast BDP je još niži, a Srbiji je potrebno najmanje održivih 4-5 odsto rasta, da bi smanjila duboko zaostajanje za regionom i Evropom“, naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

Održivi rast BDP nije moguće postići uz slepo nastavljanje neefikasne politike direktnog plaćanja stranih investitora za radna mesta koja su nedovoljna za minimalno dostojanstvenu egzistenciju.

Nivo investicija u našoj zemlji drastično je opao, a posebno u sektoru malih i srednjih preduzeća. Pored toga, u izvršenju javnih investicija, što je druga najveća nedostajuća komponenta u ukupnim investicijama, vlast sporo, na momente komično nestručno, završava projekte urađene za vreme poslednje Vlade DS.

Svima njima, kako domaćim tako i stranim, velikim i malim potencijalnim investitorima – nedostaje efikasno sudstvo, uklanjanje administrativnih barijera, zaštita konkurencije, stvarna a ne virtuelna borba protiv korupcije, privatizacija preostalih zaštićenih državnih preduzeća – a ovde napretka nema, kao ni u smanjenju nezaposlenosti.

Ne iznenađuju podaci brojnih nezavisnih izvora koji pokazuju da je realna nezaposlenost daleko viša nego u dirigovanim statistikama, te da je ono malo procentualnog smanjenja nezaposlenosti koje eventualno zaista postoji, plod „odliva mozgova“ i slepe primene metodologije koja nije ni adekvatna, ni obavezujuća – a ne procvata i oporavka srpske privrede.

Stefanović je istakao da „građani Srbije ovo znaju kada pogledaju oko sebe. Centralni javni dug je u julu oko devet milijardi evra veći nego što je bio na kraju 2011., poslednje cele godine u kojoj je DS a predvodila Vladu Republike Srbije, i danas se nalazi na 65.2 od sto BDP, spram 45.4 odsto na koliko je bio te 2011. godine.

Kao kontrast svemu ovome, Demokratska stranka zagovara ozbiljan zaokret prema stanogradnji, poljoprivredi i poreskoj politici u našoj zemlji.

Uz poreske olakšice, manje namete, potrebno je staviti fokus na investicioni ambijent koji stimuliše mala i srednja preduzeća, zapošljavanje mladih, kao i radna mesta koja donose pristojne plate, dodatnu vrednost i transfer znanja i tehnologija u Srbiju. Navedeno je u zasključku Stefanovićeve pisane izjave koju prenosdi DS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari