Stojanović: Možda je vreme za Savez za Srbiju 2 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Četiri stožerne stranke Saveza za Srbiju danas su razjedinjene, umesto da godinu dana pred izbore budu nikad složniji. I to ništa dobro ne može doneti, kaže za Danas politikolog Boban Stojanović, odgovarajući na naše pitanje šta bi za opozicionu scenu značilo eventualno udaljavanje DS i SSP.

Podsetimo, predsednik Izvršnog odbora DS pre petnaestak dana uputio je pismo IO SSP u kojem DS upozorava SSP da će prekinuti saradnju ako se praksa otimanja članstva u Paraćinu ne zaustavi.

To je otvorilo pitanje odnosa između ove dve partije, od kojih je SSP nastala odlaskom njenog lidera Dragana Đilasa iz DS.

Obe strane su nedavno spustile loptu tvrdeći da nema sukoba među njima i da će ubuduće sporove rešavati dijalogom.

Ipak, od nastanka SSP, mnogi na političkoj sceni pa i pojedini članovi DS bili su protiv bliske saradnje sa SSP u strahu da će demokrate izgubiti identitet i utopiti se u Đilasovu partiju.

Ipak, predsednik DS Zoran Lutovac sve vreme sarađuje sa Đilasom, sada i u borbi za poboljšanje izbornih uslova. Međutim, Lutovac je nedavno zamolio javnost da se DS ne svrstava u grupaciju partija oko Đilasa.

Đilas je na jučerašnjoj konferenciji komentarišući dešavanja između DS i SSP zamolio medije da ne upotrebljavaju termin “ stranke okupljene oko Dragana Đilasa”.

– Iskoristio bih ovu priliku da zamolim medije koji izveštavaju o platformi i razgovorima sa evropljanima da zaista ne koriste taj termin ‘stranaka okupljenih oko Dragana Đilasa i SSP’. Zoran Lutovac je u pravu. Niko se nije okupio ni oko mene ni oko SSP. Mi smo se, šest proevropskih organizacija, okupili oko slobodnih izbora, borbe za slobodne izbore… Iskreno vas molim da uz vašu novinarsku slobodu kada govorite o našoj grupaciji, govorite o grupaciji proevropskih stranaka koje su izašle na pregovore sa evropljanima, sa platformom koju smo uskladili i sa onim organizacijima koje su to radile sa Skupštinom slobodne Srbije, i zajedničke zahteve juče iznele pred predstavnike Evropskog parlamenta – rekao je Đilas.

Udaljavanje DS i SSP Stojanović vidi kao dodatnu dezintegraciju.

– Dodatna dezintegracija bojkot opozicije siguran sam ne može ništa dobro da donese. Umesto da su godinu dana pred nove izbore nikad složniji i nikad jači, u zajedničkom nastupu u pregovorima i borbi za bolje izborne uslove, da mobilišu što više ljudi, četiri stožerne stranke Saveza za Srbiju danas su gotovo sve razjedinjenje. I deluje mi da će kada vide da ovako ne ide, doći svima u glavu da moraju da prave neki novi Savez sa Srbiju 2 – zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari