Stranka slobode i pravde: Stefanović najavio fingirani proces izbora članova REM-a 1Foto: SSP

Članica Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) Ana Stevanović je danas ocenila da će proces proces izbora članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM) biti „fingiran“.

Ona je to rekla povodom izjave predsednika grupe Vlade Srbije za unapređenje izbornih uslova, Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova, da, kako je rekla, „ljudi ne žele da se prijave za članove Saveta REM-a strahujući od toga da će ih opozicija provući kroz blato“.

Ta ministrova izjava, smatra ona, „u unapređenom Gebelsovom stilu optužuje druge za ono što režim već sedam godina radi“.

Stevanović je u pisanoj izjavi rekla da „u ovoj zemlji ljude kroz blato provlači isključivo Vučićev režim“.

Podsetila je da, po Zakonu o elektronskim medijima, REM treba da ima devet članova, ali je pune tri godine funkcinisao u nepotpunom šestočlanom sastavu.

Tri nedostajuća člana treba da se izaberu iz redova filmskih i dramskih umetnika, zatim saveta nacionalnih manjina, kao i skupštinskih odbora.

„Da bi se izabrali novi članovi, neka dva aktuelna člana će po nalogu vlasti morati da podnesu ostavku“, a dok se to ne desi, konkurs ne može da bude raspisan, rekla je Stevanović.

To će, kako smatra, biti „konačan dokaz da ovaj režim kontroliše sve članove nezavisnog i samostalnog tela kakav bi po zakonu trebalo da bude REM“.

Stevanović je navela da je, umesto normalnog i javnog procesa izbora članova REM-a, ministar najavio „fingirani proces koji neće dati nikakav doprinos demokratizaciji društva i otklanjanju uzroka zbog kojih se u Srbiji ne mogu organizovati fer i slobodni izbori“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari