Stručna grupa "1 od 5 miliona": Ne postoje uslovi za slobodne i fer izbore 1Foto: Medija centar

Stručna grupa protesta „1 od 5 miliona“ predstavila je danas, posle mesec dana rada, zaključke i preporuke u oblasti medija i regularnosti izbora, u kojim je konstatovano da ne postoje uslovi za slobodne i fer izbore zbog blokirane javne komunikacije i neravnopravnosti u tom procesu.

Član tima Snježana Milivojević rekla je da je urađen celovit i sistemski dokument sa šest zahteva i šest aneksa, od kojih se tri odnose na medijski, a tri na izborni sistem.

Od predsednika Srbije se zahteva da se obaveže da poštuje Ustav, prema kome izražava državno jedinstvo i ne učestvuje na strani bilo koje liste, a traže se i ostavke ministra kulture i informisanja i državnog sekretara, zbog političke odgovornosti za pad slobode medija.

Među zahtevima je i smena članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog neispunjavanja zakonskih obaveza iz svoje nedležnosti, urušavanja ugleda tog tela i neaktivnog sprovođenja zakonskih ovlašćenja u nadzoru rada emitera.

Traže se i ključne izmene informativnog programa Radiotelevizije Srbije (RTS) i Radiotelevizije Vojvodine (RTV), koje će obezbediti jednak pristup različitim stanovištima o važnim društvenim problemima u redovnom programu i radnopravan tretman svih učesnika izbora.

Zahtev stručne grupe je i aktivnije delovanje svih državnih tela zaduženih za nadzor i kontrolu izbornog postupka i uloge medija u njemu – REM, Agencije za borbu protiv korupcije i primenu svih zakonskih ovlašćenja kako bi se obezbedili uslovi za fer i slobodne izbore.

Zatraženo je i aktivnije i transparentnije delovanje svih državnih tela koja učestvuju u postupku sprovođenja izbora i utiču na kvalitet tog procesa – Republičke izborne komisije, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Republičkog javnog tužilaštva.

Član stručne grupe Jovanka Matić istakla je da je osnovni problem u medijskoj sferi blokada razmene informacija i ukazala da je cilj preporuka koje su date da odblokiraju proces nastavka političke komunikacije, a ne njegovu polarizaciju. Ona je upozorila da jedan deo medija pod kontrolom vlasti, pre svega tabloidi, šire atmosferu straha i nesigurnosti, istovremeno sugerišući da samo vlast to stanje može da prevaziđe.

Matić je naglasila da neke privatne televizije presonalizuju i hvale vlast, a napadaju i progone njene protivnike, etiketiraju ljude kao državne neprijatelje i strane agenture. Kao treći problem ona je navela to što javni servisi RTS i RTV marginalizuju opoziciju.

U izbornoj kampanji, naglasila je, televizije imaju neravnopravan odnos prema učesnicima, od kojih neki zloupotrebljavaju državne funkcije za promovisanje stranačkog interesa Matić je konstatovala da takva praksa dovodi do kršenja odredbi niza zakona – medijskih, izbornih, krivičnog, Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i drugih. Stručna grupa protesta „1 od 5

miliona“ predložila je i uvođenje debatnih emsija u programe javnog servisa o pitanjima koja su goruća u društvu i najviše brinu građane, a da se u njih zovu odgovorni i stručni ljudi koji se tim problemima bave.

Predstavljajući preporuke u oblasti izbornih uslova, član grupe Dušan Vučićević je ukazao na neophodnost izmena mnogih odredbi i pravila da bi se sprečili pritisci na birače, koje sprovode „partijski brokeri“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari