Studenti zatražili uvid u ocene i diplomu Nebojše Stefanovića (VIDEO) 1Foto: Fejsbuk/1od5miliona - oficijelna stranica

Konferencija za medije studenata iz udruženja „1od5miliona“ održana je danas ispred Sava Centra, na kojoj je najavljeno da će uputiti zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Univerzitetu Megatrend i zatražiti na uvid ocene i diplomu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Studenti su najpre ušli u prostorije Sava Centra sa ciljem da utvrde gde se tačno održavaju predavanja koja je, kako sam kaže,  ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović slušao upravo na tom mestu, i da provere da li je tu  postojao fakultet koji je Stefanović studirao.

„Tražili smo dekana univerziteta Megatrend Internacional, ali su nam rekli da ne postoji ni jedan fakultet u Sava Centru“, rekao je jedan od organizatora protesta „1 od 5miliona“ Miodrag Simović.

On je dodao da su pripadnici obezbeđenja rekli da nisu upoznati sa time da su bilo kakva predavanja održavana u prostorijama Sava Centra.

Simović je istakao da će se sledeća protestna šetnja pod nazivom „Pokaži nam diplomu Nebojša“ kretati do Rektorata zbog očiglednog narušavanja ugleda akademske zajednice i upozorio na uništavanje Studentskog trga kao simbola visokog obrazovanja.

On je od ministra Stefanovića zatražio uvid u njegove ocene i diplomu, u suprotnom, kako je naveo, sve ovo jeste „jedna velika obmana“.

Jedna od organizatorki protesta „1 od 5miliona“ Valentina Reković istakla je da pored dokaza o falsifikovanju diplome ministra Stefanovića predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić ne negiraju tvrdnje o lažnoj diplomi ministra i sklanjaju fokus sa tog problema.

Ona je rekla da će studenti tražiti uvid u diplomu, ali i ocene ministra Stefanovića kao informacije od javnog značaja i da  će se obratiti i Kancelariji poverenika za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ukoliko Megatrend ne dostavi informacije u zakonskom roku.

„Oni su spremni da plaćaju enormne kazne kako bi informacije važne za javnost ostale nepoznate građanima i to iz budžeta Republike Srbije, naročito ako te informacije štete vlasti,“ istakla je Reković.

Reković je dodala da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao krovna institucija visokog obrazovanja u Srbiji dužno da reaguje povodom navoda o falsikovanoj diplomi ministra Stefanovića.

„Ministarstvo prosvete mora da zaštiti i odbrani čitavu akademsku zajednicu u Srbiji i na taj način će odbraniti sve ljude koji su pošteno stekli ili će tek steći svoje diplome, što na privatnim, što na državnim univerzitetima“, kazala je ona.

Na pitanje novinara da li bi „1 od 5miliona“ zadovoljilo da ministar objavi diplomu i ocene, Reković je odgovorila da je ministar već mogao da pokaže diplomu i ocene da je završio fakultet, ali to nije učinio, što ukazuje da su navodi o falsifikatu tačni.

Reković je, govoreći o kritikovanju vlasti ali i građanskom aktivizmu kazala da je predsednik  u autorskom tekstu za Politiku pod nazivom „Elita i plebs“ duboko polarizovao društvo i dao do znanja da ukoliko ste kritički orijentisani i u javnost iznosite svoje stavove, da ćete biti okarakterisani kao „samoproklamovana elita“.

Podsećamo, za vreme trajanja protesta „1 od 5miliona“ studneti su više puta isticali problem lažnih diploma mnogih zvaničnika, te su u maju mesecu uputili zahtev Rektoratu povodom plagiranog doktorata ministra finansija Siniše Malog.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

13 reagovanja na “Studenti zatražili uvid u ocene i diplomu Nebojše Stefanovića (VIDEO)”

  1. Eeeeee, koliko takvih kao ministar danas rade svuda po Srbiji, i na po vise radnih mesta u isto vreme, dok nas, koji smo studirali onako kako treba, sa visokom moralnom i drustvenom odgovornoscu i svaku ocenu mukotrpnim radom zasluzili, izbacuju sa posla kao tehnoloske viskove i sl… A sa ovima nepismenima vidimo svi odlicno dokle je nasa draga drzava Srbija stigla…

  2. Sećam se da je na časovima sedeo pored Tome Nikolića, koji je sve vreme slušao predavanja na pogrešnom fakultetu. Oni su pametni a mi ostali, oćoraveli od učenja, smo samo obrazovani.

    • Najbolje se uspeva ako se hvali i velica AV a pogotovu ako je to u utisku nedelje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.