Šuc: Nemačka očekuje da će dijalog Srbije i Kosova dovesti do sveobuhvatnog sporazum 1Foto: EPA/ ARMANDO BABANI

Nemačka očekuje da će dijalog Srbije i Kosova dovesti do sveobuhvatnog sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja, otključati  evropsku perspektivu i doprineti regionalnoj stabilnosti, istakla je diplomata nemačkog Mnistarstva inostranih poslova Suzan Šuc i dodala  da „nije zamislivo to da se dve države članice EU uzajamno ne priznaju“.

Od kada je imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog između Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak je uspeo da ponovo započne dijalog, da radi na „struktuisanim i dubinskih pregovorima“ između dve strane o važnim, a nerešenim pitanjima, ocenila je Šuc, koja je direktorka za jugoistočnu Evropu, Tursku, države EFTA, OEBS i Saveta Evrope u nemačkom Saveznom ministarstvu spoljnih poslova.

Postignut je značajan napredak u dijalogu, uprkos teškom kontekstu i poteškoćama izazvanim pandemijom, dodala je ona u zajedničkom intervjuu za KoSSev i prištinski list Koha ditore.

Potreban nam je sveobuhvatan, održiv sporazum između Kosova i Srbije, koji omogućava ostvarivanje evropske perspektive obe zemlje i doprinosi stabilnosti u regionu. Ljudi na Kosovu i u Srbiji imali bi ogromnu korist od takvog sporazuma, jer nerešeni bilateralni odnosi koče obe države, konstatovala je Šuc.

Pravno obavezujući sporazum znači da on stvara pravne obaveze za obe strane, umesto da bude ograničen na političke izjave o namerama. Za mene to znači da obe strane budu odgovorne za ono za šta su se dogovorile. Moraće da se stvori novi nivo poverenja. Što se tiče uzajamnog priznavanja, nije zamislivo to da se dve države članice EU uzajamno ne priznaju, ponovila je ona.

Sporazum bi doneo veću stabilnost regionu. Kao što je poznato, ne verujemo da bi teritorijalne promene ili scenariji razmene teritorija doprineli održivom rešenju, zaključila je Šuc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari