Sud odobrio optužnicu protiv organizatora nasilja u parlamentu Makedonije 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Osnovni krivični sud u Skoplju odobrio je danas u celosti optužnicu protiv organizatora nasilja u Sobranju 27. aprila 2017. godine, koja je podignuta pre sedam i po meseci.

Kako se navodi u saopštenju, na osnovu tog „ocenjenog optužnog akta formiran je krivično-pravni predmet“ koji će kompjuterskim sistemom (AKMIS) biti rasporedjen sudiji „na dalje postupanje“.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije je za organizovanje nasilja u parlamentu u aprulu 2017. optužilo tri bivša visoka funkcionera tada vladajuće stranke VMRO-DPMNE i tadašnjeg šefa Uprave za bezbednost kontraobaveštajnje poslove (UBK).

To su tadašnji predsednik parlamenta i trenutni poslanik VMRO DPMNE Trajko Veljanovski, ministri u vladi Nikole Gruevskog, Mile Janakieski i Spiro Ristovski i bivši direktor UBK Vladimir Atanasovski, a tužilaštvo ih tereti za krivično delo „terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti“.

Prema optužnici, koja je podignuta 31. maja prošle godine, njih četvorica su, posle neuspelog pokušaja VMRO-DPMNE da formira vladu sa albanskom strankom DUI, napravili plan da na silu spreče mirnu primopredaju vlasti novoformiranoj koaliciji Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), DUI i još dve manje albanske partije.

„Nalazi istrage ukazuju da su optuženi na početku 2017. godine, posle neuspešnih pregovora o formiranju vlade Makedonije, sa namerom da ugroze ustavni poredak i bezbednost zemlje, pripremili i realizovali plan da aktima nasilja onemoguće mirnu primopredaju vlasti novoformiranoj parlamentarnoj većini“, naelo je tužilaštvo.

Protiv tadašnjeg lidera VMRO-DPMNE i makedonskog premijera Nikole Gruevskog i zamenika načelnika odela za prisluškivanje u UBK Nikole Boškovskog, koji su u bekstvu, postupak je „zaustaven do njihovog pronalaženja“.

U postupku koji se odnosi na učestvovanje u nasilju u makedonskom parlamentu aprila 2017. godine, pred krivičnim sudom u Skoplju ranije je za ugrožavanje ustavnog poretka osudjeno 17 osoba, dok je 15 amnestirano u takozvanom „postupku pomirenja“, kako bi neki od optuženih poslanika VMRO-DPMNE podržali ustavne promene za promenu imena države u Severna Makedonija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari