Sukob naprednjaka i socijalista deo predizborne dramaturgije 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Aktuelna razmena „otrovnih strelica“ između predsednika Srbije i lidera SNS Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova i „prvog čoveka“ SPS Ivice Dačića, predstavlja početak ispitivanja prostora i mogućnosti za neku buduću koaliciju na predstojećim izborima, bilo na zajedničkoj listi, ili nakon izlaska na birališta – saglasni su sagovornici Danasa.

Oni komentarišu navode lidera naprednjaka da ga „ne interesuju kombinacije pojedinih koalicionih partnera koji razmišljaju kako bi opet mogli da budu jezičak na vagi i da promene stranu“, kao i odgovor predsednika socijalista da „Vučić ne treba da brine za SPS“, već za ljude iz njegove partije, te za druge koalicione partnere.

Naš sagovornik upućen u korelacije između stranačkih centrala na Studentskom trgu 15 i u Palmira Toljatija 5, navodi da je predsednik SPS Ivica Dačić, u kontekstu predizbornog pozicioniranja, izjavom da u svakom trenutku može telefonom da dobije šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, poručio Aleksandru Vučiću da on mora da bude sastavni deo i neke buduće vlade.

– S druge strane, u vreme kada izbori vise u vazduhu, pred Ivicu Dačića se postavlja ozbiljno pitanje da li će imati kapaciteta da očuva koaliciju sa Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme, jer postoji mogućnost da se JS nađe na izbornoj listi SNS. Dačić vrlo dobro zna da bi u takvoj situaciji i prelazak cenzusa za SPS bio pod znakom pitanja – ukazuje sagovornik našeg lista.

Govoreći o manjim partijama, takozvanim „satelitima SNS“, on ocenjuje da su one od naprednjaka uzele daleko više nego što su im na izborima donele glasova, zbog čega mnogi na visokim pozicijama unutar vladajuće stranke već duže vreme negoduju i prave tihe pobune.

Politički analitičar i izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže da SNS i Aleksandar Vučić „konfrontiranjem“ sa prvim čovekom SPS, zapravo žele da uspostave predizbornu dramaturgiju kako bi naprednjaci svojim koalicionim partnerima, u vreme kada se govori o prevremenim izborima, pokazali ko je glavni, te ko diktira uslove za eventualne buduće koalicione aranžmane. On podseća da socijalisti u normalnim okolnostima gotovo nikada ne ulaze u konflikte i sukobe sa SNS, te da su njihovi odnosi prilično harmonični.

– Pomenute izjave deo su političke dramaturgije pred parlamentarne izbore koji nas očekuju, a svakako imaju veze i sa lokalnim izborima na proleće sledeće godine, koji su veoma važni za aktuelnu vlast. Ipak, pomenuta Vučićeva izjava mogla bi se odnositi i na Rasima Ljajića, koji je najavio da neće biti ministar u nekoj od sledećih vlada. Doduše, to bi bilo prilično čudno, jer je SDP itekako lojalna vladajućoj partiji – kaže Klačar.

Prema njegovim rečima, godine višestranačja u Srbiji pokazale su da su one stranke koje predstavljaju „jezičak na vagi“, veoma sklone da kalkulišu i menjaju koalicione partnere. Klačar poručuje da je Vučić svestan da njegovi aktuelni partneri, u promenjenim političkim okolnostima, mogu da uđu u koaliciju sa nekom drugom strankom. On podseća da ne bi bio prvi put da SPS pogazi dogovor sa određenom političkom opcijom, sklapajući „istorijski sporazum“ sa nekom drugom partijom.

Uzimajući u obzir aktuelni politički trenutak, Klačar veruje da su koalicioni partneri vladajuće stranke prilično lojalni SNS-u, te da se to neće promeniti ni uoči nekih narednih izbora. Međutim, on ističe da će sa promenom političkih okolnosti, neke partije sasvim sigurno promeniti svoje koalicione partnere, te da to nije ništa atipično.

Na kraju, Klačar objašnjava da je potpuno normalno da politički subjekti u datim situacijama kalkulišu koliko im saradnja sa određenom partijom može doneti ili odneti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari