Suroi: Trepča kao deo suvereniteta 1Foto: facebook/ Veton Suroi Suroi

Kosovski publicista Veton Suroi izjavio je danas da je visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini jasno da ako Kosovo prihvati da se razgovara o svim pitanjima koja bi trebalo da budu deo kosovskog suvereniteta, onda će prihvatiti da pregovaračko pitanje između Kosova i Srbije bude i Trepča.

Suroi je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je dobro za Kosovo da se iz „pregovaračkog procesa normalizacije odnosa“ pređe u „pregovarački proces sveobuhatnog sporazuma, s procenom dosadašnjeg procesa i novim dogovorenim principima suvereniteta, prenela je Koha.

Prema njegovim rečima, zahtev Evropske komisije da status Trepče bude deo pregovora između Kosova i Srbije je prirodan tok, imajući u vidu principe koje je Kosovo do sada prihvatilo. Tokom proteklih sedam godina, dodao je Suroi, Kosovo je pristalo da razgovara sa Srbijom i da se složi sa tim kako će biti organizovane kosovske opštine sa srpskom večinom, koje nacionalnosti bi trebalo da budu komandir policije i apelacione sudije Severna Mitrovica i koje visine treba da bude kružni zid u severnom delu grada Mitrovice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari