Sutra počinje samit Procesa Brdo Brioni u Tirani 1

Lideri zapadnobalkanske šestorke okupiće se sutra u Tirani na samitu Procesa Brdo-Brioni, inicijative koju su 2013. pokrenule Hrvatska i Slovenija kako bi se ubrzalo približavanje regiona Evropskoj uniji (EU).

Učešće na dvodnevnom skupu najavili su predsednici zapadnobalkanske šestorke koja učestvuje u Procesu Brdo – Brioni, članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsednici Crne Gore Milo Đukanović, Kosova Hašim Tači i Srbije Aleksandar Vučić, dok učešće odlazećeg predsednika Severne Makedonije Đorđa Ivanova još nije potvrđeno.

Domaćini dvodnevnog skupa su predsednici Hrvatske i Slovenije Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor zajedno sa albanskim predsednikom Iljirom Metom.

Kao specijalni gosti na samit dolaze visoka predstavnica EU Federika Mogerini i poljski predsednik Andžej Duda čija je zemlja domaćin narednog samita Berlinskog početkom jula u Poznanju.

Sastanak počinje sutra radnom večerom, a glavni deo održava se u četvrtak.

Lideri zapadnobalkanske šestorke će, kako se očekuje, usvojiti zajedničku deklaraciju kojom će pozvati novu Evropsku komisiju da proširenje na Zapadni Balkan zadrži na dnevnom redu budući da je perspektiva članstva u Uniji važna kako za sigurnost i stabilnost u regionu tako i za celu EU.

Strahuje se takođe da bi odlaganje proširenja moglo da podstakne stare nacionalističke političke snage koje pokušavaju da menjaju granice po etničkim linijama, navodi slovenačka agencija STA.

Kako prenose slovenački mediji, sastanak u Tirani organizovan je sa ciljem da se potvrdi i ojača predanost zemalja i EU za nastavak procesa proširenja EU, uz jačanje poverenja i predanosti stabilnosti i pomirenju u regionu.

Agencija STA ocenjuje da do sastanka dolazi u trenutku kada zbog unutrašnjih problema, Bregzita kao i predstojećih izbora za Evropski parlament, EU nije usredsređena na novo proširenje.

U većini zemalja Zapadnog Balkana problemi ostaju nerešeni ili se čak produbljuju – dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU u zastoju je mesecima, Srbija, Albanija, kao i Crna Gora suočavaju se s protestima opozicije, dok u BiH sukobi političkih predstavnika triju konstitutivnih naroda ometaju uspostavljanje vlasti na svim nivoima, kao i približavanje NATO.

Izuzetak je Severna Makedonija, gde su nakon zaključenja Prespanskog sporazuma s Grčkom i promene naziva zemlje održani i uspešni predsednički izbori na kojima je izabran Stevo Pendarovski, kandidat vladajuće koalicije čime je vlada Zorana Zaeva, koja je potpisala Prespanski sporazum, uklonila blokadu u napredovanju ka EU i NATO, navodi STA.

Poslednji samit inicijative Brdo-Brioni održan je u Skoplju aprila prošle godine kada su specijalni gosti bili bugarski premijer Bojko Borisov i predsednika Evropskog saveta Donald Tusk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari