Sutra sastanak ministara unutrašnjih poslova G7 u Parizu 1Foto: FoNet/AP (Arhiva)

Ministri unutrašnjih poslova članica Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja – G7 održaće sutra i u petak sastanak u Parizu gde će glavne teme biti terorističke pretnje, povratak džihadista, borba protiv šverca migranata i ekološki kriminal, preneo je list Figaro.

Dvodnevni sastanak je deo pripreme za samit lidera G7 od 24. do 26. avgusta u Bijaricu, na jugu Francuske, koja ove godine predsedava tom grupom.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristofer Kastaner će biti domaćin skupa na kojem očekuje kolege iz Nemačke, Italije, Kanade, SAD, Japana i Velike Britanije.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će sastanak biti prilika za produbljivanje koordinacije razmene informacija i za nastavak razmatranja tema kao što su terorističke prenje i povratak džihadista i njihovih porodica u zemlje porekla.

Na sastanku će biti i predstavnici Gugla, Majkrosofta, Tvitera i Fejsbuka jer će se razmotriti i pitanje borbe protiv sajber kriminala i „onlajn poslova u terorističke ili ekstremističko nasilne svrhe“, dodao je Figaro.

Pariz, London i Berlin su se ranije založili za uvođenje, na evropskom nivou, zakona o povlačenju terorističkog sadržaja na internetu.

Kastaner je na skup pozvao i ministre unutrašnjih poslova Nigera i Burkine Faso koji će zajedno sa G7 razgovarati o ekološkom kriminalu i borbi protiv šverca migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari