SZS u pismu EP: Bavite se tehnikom, ne onim što se u Srbiji dešava svaki dan 1Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic (Arhiva)

Razlika vaših i naših ocena posledica je činjenica da se vi bavite tehničkim poboljšanjima koja treba da se odraze pre svega na dešavanja u 45 dana predizborne kampanje, a ne onim što se u Srbiji dešava svaki od 1.445 dana koliko ih ima između dva izborna ciklusa.

To je u pismu delegaciji Evropskog parlamenta, koja je posredovala u dijalogu vlasti i opozicije o izbornom procesu, naveo je Savez za Srbiju (SZS).

SZS je istakao da su ocene evroparlamentaraca koji su kazali da je „dijalogom napravljen značajan iskorak u stvaranju boljih izbornih uslova“ netačne i da je istina potpuno drugačiji.

„Vi se bavite ispravljanjem tehničkih nedostataka, dok stotine hiljada građana koji su protestovali širom Srbije zahtevaju da se otklone razlozi zbog kojih je Srbija izgubila status slobodne države po ‘Fridom hausu’ i postala klasična diktatorska država. Bavljenje tehnikom i formom u izbornoj kampanji neće dovesti do ukidanja diktature (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića, odnosno do prestanka potpune uzurpacije države i medija od strane SNS-a, što je osnovni preduslov za fer i poštene izbore“, dodaje se u pismu.

SZS je naveo da je potrebno uspostavljanje mehanizama koji će sprečiti pritiske na birače, prekid „višegodišnje kampanje progona i nasilja“ nad onima koji drugačije misle, kao i da je potrebno izabrati kompletno nov sastav Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i ocenili da najavljeni izbor pet novih članova REM-a, pod trenutnom procedurom, „ne znači ama baš ništa“.

Dodao je da se stiče utisak da EP nema informacije događajima poput hapšenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića, a da se „analizom izbora o kojih 18 tačaka, odnosno tema pregovarate sa vlastima, da se zaključiti da vi smatrate da je nivo ljudskih prava skoro pa isti kao u vašim državama“.

„U velikom delu opozicione javnosti se pojavila i ozbiljna sumnja u to da su ove runde međustranačkog dijaloga zapravo smišljeni scenario po kojem bi predstavnici Evropskog parlamenta rekli u februaru da je sve ispunjeno i da, iako nije idealno, postoji napredak dovoljan za izlazak na lažne izbore. Verujemo da to nije tačno, jer bi tim stavom direktno pomogli jedan autokratski režim i dali mu zeleno svetlo za nastavak gaženja sloboda i prava građana Srbije“, naveo je SZS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari