Savez za Srbiju: Ugroženi izbori za nacionalne savete 1Foto: Logo Saveza za Srbiju

Savez za Srbiju (SZS) ocenio je danas da je Srpska napredna stranka (SNS), koristeći državne resurse za pomoć pojedinim listama, ugrozila regularnost izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina, koji se održavaju 4. novembra.

„Na taj način, iako je to u suprotnosti sa Ustavom i zakonima, SNS sprovodi postupak stavljanja saveta nacionalnih manjina pod svoju kontrolu. Saveti će posle izbora postati ekpoziture SNS, bez mogućnosti da štite prava pripadnika manjina, a izbori će biti obična farsa“, navodi se u saopštenju.

Savez je naveo da su se pojedine liste na tim izborima finansirale iz nelegalnih tokova koje kontroliše SNS i da je njihova kampanja vođena kroz „skupe bilborde i sredstvima za kupovinu glasova, novcem i robnim paketima, dok ostale izborne liste nisu imale gotovo nikakva sredstva za kampanju“. Pored toga, ukazuje se da su pojedinim listama otvorena vrata televizija sa nacionalnom pokrivenošću, dok drugima nisu.

U saopštenju se navodi i da su neki Srbi zaposleni u javnom sektoru bili prinuđivani da se izjasne kao pripadnici nacionalne manjine, da bi mogli da daju podršku listama pod kontrolom SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari