SZS za sada bez poslaničkog kluba 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (arhiva)

„Pojedinci će moći da se učlane u Savez za Srbiju preko sajta ili u centralnim prostorijama Saveza.“

Ovim rečima Dragan Đilas, jedan od osnivača Saveza za Srbiju, otklonio je dilemu koju je ovih dana otvorila Marinika Tepić, bivša poslanica Nove stranke.

Tepićeva je naime za Danas ocenila da podržava osnivanje Saveza za Srbiju i da je kao gost bila na njihovoj osnivačkoj skupštini u Sava centru, ali da još nije deo Saveza iz tehničkih razloga. „Videćemo kako će se Savez dalje organizovati, s obzirom da trenutno okuplja samo organizacije“, pojasnila je za Danas. Marinika Tepić je dosad bila u klubu Samostalnih poslanika, u kome su još i troje bivših poslanika Dosta je bilo, kao i Zoran Živković, lider Nove stranke. Svi oni 2017. podržali su Sašu Jankovića na predsedničkim izborima.

Ono što je za sada izvesno Savez za Srbiju neće formirati novi poslanički klub u Skupštini Srbije. Poslanici Demokratske stranke, Narodne stranke, Dveri i poslanik Zajedno za Srbiju ostaju u postojećim poslaničkim klubovima u parlamentu Srbije. Goran Ćirić, šef poslaničkog kluba Demokratske stranke, kaže za Danas da će poslanici čije su stranke osnivači Saveza svakako sarađivati međusobno po mnogim pitanjima, ali da svi ostaju u svojim poslaničkim klubovima i u starim prostorijama, jer je tako bolje i celishodnije za sve .

„Vlast bi volela da mi svi budemo deo jednog poslaničkog kluba, jer bismo samim tim za četiri do pet puta smanjili vreme za diskusiju. Ovako svaki poslanički klub ima dvadeset minuta vremena za raspravu, pa množeno puta četiri – vidite koliko je to. Ukoliko bismo imali jedan poslanički klub, sami bi sebi smanjili vreme za kritiku vlasti“, objašnjava za Danas Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničkog kluba Nova Srbija – za spas Srbije. Rašković Ivić je sada u Narodnoj stranci.

Podsetimo SZS osnovale su DS Zorana Lutovca, Narodna stranka Vuka Jeremića, Dveri Boška Obradovića, Zdrava Srbija Milana Stamatovića, Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, Pokret za preokret Janka Veselinovića, Pokret Otadžbina Slaviše Ristića i sindikati Sloga Željka Veselinovića. Za postojanje kluba u parlamentu potrebno je pet poslanika, a ako bi se oni koji podržavaju SZS grupisali, ta grupacija u Skupštini bi brojila od 25 do 35 ili više poslanika, zavisno od toga da li bi u Savez ušla i SDS Borisa Tadića, ali i neka od grupa nastalih iz pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića.

Sastanak u petak

„Svi zadržavamo delovanje kroz svoje poslaničke klubove, ali pokrećemo i intenzivniju saradnju naših poslaničkih grupa koje čine Savez za Srbiju po raznim temama iz zajedničke platforme u 30 tačka. Već u petak ćemo održati prvi sastanak šefova poslaničkih grupa koje čine Savez za Srbiju“, izjavio je za Danas Boško Obradović, lider Dveri i narodni poslanik.

Sednica Skupštine 21. septembra

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je, na zahtev 157 poslanika, deseto vanredno zasedanje Skupštine za 21. septembar na kome će poslanici između ostalog razmatrati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, prenosi FoNet. Skupština će se izjasniti i o potvrđivanju Protokola o izmeni Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o isporukama prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju od 13. oktobra 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari