SZS zasad ostaje pri neizlasku na izbore 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Članice Saveza za Srbiju, kako trenutno stvari stoje, neće menjati odluku o izlasku na izbore, nezvanično kažu sagovornici Danasa uoči današnjeg (četvrtak) sastanka predstavnika Saveza sa ostalim opozicionim grupacijama koje su proglasile bojkot, Inicijativom Ne davimo Beograd, Socijaldemokratskom strankom, Pokretom slobodnih građana i Državotvornim pokretom.

Sastanak je planiran za 18 sati, a posle njega će se predstavnici opozicije priključiti protestu ispred Skupštine Srbije koji organizuje Građanski otpor. (Ova organizacija pozvala je na okupljanje 7. maja u 20.05 časova i najavila protest na Andrićevom vencu ispred Predsedništva Srbije).

Ipak, činjenica da je retko ko iz SZS, osim predstavnika Narodne stranke, juče bio spreman da zvanično govori o potvrđivanju ili promeni odluke o bojkotu, može da ukaže i na to da se sa konačnim i zvaničnim stavom još čeka te da je moguće da ni posle današnjeg sastanka jasan i jedinstven stav o izborima ne bude poznat.

Kako nam je rečeno, ukoliko Pokret slobodnih građana promeni odluku i izađe na predstojeće izbore, ostatak opozicije neće dizati veliku prašinu oko toga jer se procenjuje da je većina opoziciono nastrojenih građana protiv izlaska na izbore u uslovima koji su se posle vanrednog stanja čak i pogoršali. U SZS veruju da će građani ceniti doslednost.

Izvori Danasa kažu da je u svakoj opozicionoj grupaciji poslednjih dana bilo razgovora i dilema oko toga treba li menjati odluku. Prema našim saznanjima, Marko Bastać, predsednik beogradske opštine Stari grad, smatra da treba braniti ovu opštinu pogotovo jer je tokom vanrednog stanja pokazano kako lokalna vlast treba da se ophodi prema građanima, ali će, kako nam je rečeno, poštovati odluke stranke kojoj pripada – SSP.

Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratska stranka, Inicijativa Ne davimo Beograd i Državotvorni pokret poslali su tokom vikenda pismo članovima Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta u kojem se traži podrška za odlaganje izbora. U pismu, u koje je Danas imao uvid, navodi se da se situacija u Srbiji pogoršala tokom vanrednog stanja, te da je izbore razumno odložiti za kraj 2020. A da se ovaj period iskoristi za reforme uz aktivno učešće što je moguće jače delegacije EP koja bi bila iskoordinirana sa ostalim institucijama EU.

Odluku od bojkotu izbora smo doneli 20. avgust prošle godine i ta odluka se neće promeniti, izjavio je juče poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini dodajući da će se NS ponašati odgovorno i dosledno. Izbori će se, nakon odlaganja zbog korone, održati 21. juna.

Paunović: Ako se menja odluka, svi na jednu listu

– Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, kaže da ako se odluka o izborima menja, sve bojkot političke opcije treba da budu na istoj listi.

– Teško mi je da to komentarišem, pošto nemam dovoljno informacija, ali sa stanovišta dobrog rezultata na izborima u ovim uslovima, ko se nije za izbore spremao aktivno i veoma temeljito bar godinu dana, ne treba da ima velika očekivanja. Uslovi za izbore objektivno su još teži za one koji nemaju medije, jer će biti teško da se vodi terenska kampanja gde je bilo moguće ostvariti glavnu prednost u odnosu na vladajuće stranke, rok je još kraći nego jesenas kada je odluka o bojkotu doneta. Ipak, ako se donese odluka o izlasku, bilo bi dobro da se sve „bojkot“ političke organizacije nađu na jednoj listi, tako bi se možda mogao ostvariti bolji rezultat – ukazuje Paunović.

Kako dodaje, takva odluka bi opet značila dodatnu konfuziju na opozicionoj strani političke scene i možda razočarala jedan deo opredeljenih opozicionih birača, jer bi značila da zapravo ne postoji nikakva promišljena strategija opozicije, već se strateški planovi prave osluškujući Tviter i lupanje u šerpe, što je podjednako efektno kao i gledanje u bob.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari