Tači: Bilo koji proces sa Srbijom tretiraćemo političkim konsenzusom 1Foto: Beta

Na dan samita NATO, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao u Rusiju na sastanak sa Putinom i to je poruka za orijentaciju Srbije, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači danas u Berlinu, prenosi Gazeta Ekspres.

On je poručio da bi Samoopredeljenje, pobednička stranka na parlamentarnim izborima, trebalo da počne sa formiranjem vlade.

Tači je na konferenciji Instituta Istok-Zapad obećao da će učestvovati u političkom jedinstvu na Kosovu u vezi s pitanjima koja se odnose na dijalog sa Srbijom.

“Želim da naglasim da će se bilo koji proces sa Srbijom tretirati na nivou suverenih država i sa političkim konsenzusom na Kosovu. Ja sam predsednik i doprineću postizanju unutrašnjeg konsenzusa na Kosovu”, rekao je on.

Tači je kritikovao EU zbog blokiranja procesa vizne liberalizacije za Kosovo i neotvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

On je podsetio i na činjenicu da je Srbiji istovremeno obećano otvaranje novih poglavlja za članstvo u EU, uz ocenu da Srbija neprestano preti savezom sa Rusijom. Tači je rekao da je, na dan samita NATO, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao u Rusiju na sastanak sa Putinom.

“Ovo je poruka za orijentaciju Srbije. Takođe, juče smo čuli izjave srpskih lidera koji negiraju zločine i genocid na Kosovu”, rekao je Tači i dodao da odnosi Kosova i Srbije utiču na stabilnost regiona Zapadnog Balkana i EU.

Tači je, govoreći o evroatlantskoj perspektivi država Zapadnog Balkana, naglasio da bi Kosovo trebalo što pre da dobije viznu liberalizaciju, budući da je, kakao je rekao, Kosovo ispunilo sve kriterijume da to i dobije, prenosi Kosovo onlajn. Kosovo uspešno prošlo test demokratije, bez obzira na izborni rezultat, ocenio je Tači

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari