Foto: EPA/PETRIT PRENAJ

„Kosovo ima svoje institucije, mi smo nezavisna zemlja, striktno poštujemo dozvoljenu trasu predsednika Srbije na Kosovu. Mi ćemo poštovati sve, ali nećemo dozvoliti kršenje države Kosovo“, rekao je Tači, prenosi Koha.

„Važno je da se ja i Vučić slažemo da nastavimo proces mira i stabilnosti i dobrosusedstva. Svako ima svoj način da krene napred i ja ga poštujem „, dodao je on.

Tači je rekao i da na svakom sastanku sa Vučićem postoje poteškoće u postizanju konačnog sporazuma.

Dodao je da se neslaganja između njega i Vučića produbljuju i velike razlike započinju da se odražavaju na dalji nastavak dijaloga.

„Teškoće su velike, razlike su duboke, ali put ka stabilnosti nema drugu opciju. To je sukob dug više od jednog veka i ne može se rešiti za nekoliko dana i nedelja i meseci, ali ljudi zaslužuju mir, a buduće generacije zaslužuju sigurnost u budućnosti“, rekao je Tači.

Na pitanje zašto se nije sastao sa Vučićem, Tači je rekao da su danas u Briselu održani bilateralni sastanci sa Mogerini i ocenio da Vučić nije bojkotovao razgovor.

Ali, naveo je Tači, posle bilateralnih susreta sa Mogerini, što je i ranije bila praksa, konstatovano da su „razlike veoma duboke i da smo na veoma udaljenim položajima“.