Tači: Podneću ostavku ako Specijalni sud potvrdi optužnicu protiv mene 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači je večeras izjavio da će podneti ostavku ako Specijalni sud potvrdi optužnicu protiv njega, Kadrija Veseljija i drugih lica.

Predsednik Kosova Hašim Tači je, u sinoćnom TV obraćanju, najavio da će podneti ostavku ako Specijalni sud potvrdi optužnicu koju je pre pet dana Tužilaštvo obznanilo.

Optužnica Tužilaštva u 10 tačaka tereti Tačija, bivšeg predsednika Skupštine Kosova Kadri Veseljija i druge pripadnike OVK za ratne zločine na Kosovu i odgovornost za smrt bar 100 ljudi.

„U narednim danima ću se konsultovati sa političkim liderima o sledećim koracima. Uveravam vas ponovo, neću se suočiti sa pravdom iz ove kancelarije. Ako se optužba potvrdi, odmah ću podneti ostavku na mesto predsednika i suočiti se sa optužbama“, rekao je Tači, dodajući da je “moguće napravio greške u miru, ali ratne zločine nikada”.

U prvom obraćanju javnosti od objavljivanja optužnice, predsednik Kosova je utvrdio da se uvek zalagao da međunarodni

sudovi ispitaju zločine na Kosovu, ali im i zamerio da nemaju iste aršine prema Kosovu i Srbiji.

„Neću dozvoliti da ove lažne optužbe odvrate pažnju Kosova sa zauzimanja svog mesta u međunarodnoj zajednici, kao članice UN, NATO-a i EU“, obećao je Tači, koji je ponovio da je nevin i da je „jedini zakon koji je pogazio bio Miloševićev“.

Dodajući da nije oklevao, zajedno s “prijateljima po oružju”, da ratuje protiv Srbije, oružjem i diplomatijom, zanemarujući „cenu koju je možda morao da plati, čak i svoj život“, Tači je poručio da je rat gotov i da će, kao i u prethodne dve decenije, „raditi na miru i pomirenju sa Srbijom i celim Balkanom“.

Tači je istakao i da je lično „snažno posvećen dijalogu i miru sa Srbijom“, ali je objavljivanje optužnice pred najavljeni nastavak dijaloga Beograda i Prištine i susret u Vašingtonu sa predsednikom Vučićem, nazvao skandaloznim.

„Ta izjava je učinila nemogućim veoma važan sastanak u Beloj kući, čime je snažno oborena prilika za postizanje mira između Kosova i Srbije. U praksi pravde civilizovanog sveta, javno objavljivanje optužnice pre nego što je pravosudno telo odobri, predstavlja ogroman skandal. Nikakav navodni zločin, čak i da je počinjen, ne opravdava javno linčovanje“, zaključio je Tači.

Rama u Prištini

Premijer Albanije Edi Rama ocenio je da će optužnica protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija ući u istoriju kao „sramota 21. veka u istoriji pravde“. Rama je juče stigao u dvodnevnu posetu Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari