Tači predao pismo o okončanju misije Euleks 1Foto: president-ksgov.net

Predsednik Kosova, Hašim Tači predao je danas organima EU razmenu pisama sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini, kojim se završava dosadašnji mandat EULEX-a, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Kako se navodi, pismo su primili i komandat civilnih operacija PPSM-a, Kenet Dini, kao i šefica EULEX Aleksandra Papadopulo.
Sadržaj pisma su dogovorile kosovska strana i EU, a ono predviđa završetak izvršnog mandata i smanjenje uloge EULEX-a kao pratioca i savetnika u završnoj fazi misije.

„Bila je to vredna decenija za Kosovo“, rekao je Tači na ovom sastanku, i dodao da su institucije Kosova imale mnoge koristi od saradnje sa EULEX-om.

„Zahvaljujući toj saradnji, danas smo povećali domaće kapacitete kako bismo u potpunosti preuzeli odgovornosti u sektoru vladavine prava. EULEX je bila uspešna misija i iz tog iskustva i EU može da izvuče bitne pouke za slične misije u budućnosti“, istakao je Tači.

Mandat misije EULEX-a ističe 15. juna 2018. godine, a naredna misija će biti usredsređena na završetak potpunog prenosa nadležnosti na kosovske organe, kao i na zaključenje misije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari