Tači razrešio savetnika Branislava Nikolića posle medijskih navoda da je pripadnik BIA 1Hašim Tači Foto: EPA/TOMAS KOVACS

Predsednik Kosova Hašim Tači razrešio je danas dužnosti političkog savetnika Branislava Nikolića nakon što su se u javnosti pojavile informacije o njegovom navodnom učešću u „sumnjivim aktivnostima uperenim protiv ustavnog poretka i suvereniteta Kosova“.

Kabinet predsednika Kosova saopštio je da iako ranije nije imao zvanične informacije bezbednosnih institucija o mogućem učešću Branislava Nikolića u „sumnjivim aktivnostima“, da „ozbiljno uzima te medijske izveštaje, bilo da se radi o kriminalnoj prirodi ili o nacionalnoj sigurnosti“.

„Na osnovu principa poštovanja zakona i pružanja prostora bezbednosnim vlastima za sprovodjenje nezavisnih istraga u ovom slučaju, predsednik Kosova Hašim Tači je na osnovu zakonskih i ustavnih ovlašćenja razrešio dužnosti političkog savetnika Branislava Nikolića“, stoji u saopštenju kabineta.

Navodi se da kosovski predsednik „ostaje posvećen unapređenju prava nealbanskih zajednica i njihovoj zastupljenosti na svim nivoima centralne i lokalne vlasti, na osnovu Ustava Kosova“ i dodaje da je slučaj Branislava Nikolića „pitanje vladavina reda i zakona“.

U prištinskim medijima danas su se pojavile informacije da je Nikolić pripadnik Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije koji je radio na obezbeđivanju „lažnih svedočenja o navodnoj trgovini organima tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari