Tači: Srbija je izvršila genocid na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači posetio je danas memorijalni kompleks masakriranih u Račku i ocenio da je Srbija na Kosovu izvršila genocid, prenela je Hoha.

Tači je rekao da je danas odlučio da poseti Račak, jer je to „vrhunac masakra države Srbije nad civilnim stanovništvom na Kosovu“.

Predsednik Kosova je izjavio da je Srbija na Kosovu izvršila genocid, „oko 400 masakra nad albanskim civilima, ubila oko 1.300 dece, silovala oko 20.000 žena i ubila oko 13.000 albanskih civila“.

„Oni koji počinili te zločine protiv čovečnosti, nisu izvedeni pred lice ni domaće niti međunarodne pravde“, rekao je Tači i dodao da je danas Međunarodni dan ljudskih prava, za koji Kosovo čini sve što može da poštuje u potpunosti najviše zapadne standarde ljudskih prava.

„Ali u isto vreme, uvek moramo pamtiti prošlost da bismo se bezbedno kretali napred, u sigurnu budućnost za sve gradjane“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, budućnost se ne gradi poricanjem zločina ili čak etiketiranjem ili vredjanjem civila ubijenih na Kosovu, već se „gradi samo prihvatanjem odgovornosti, istovremeno sa izvinjenjem srpskog rukovodstva za zločine koje je počinila u državi Kosovo“.

Predsednik Kosova je ocenio još žalosnijim ćutanje međunarodnih zvaničnika, izostanak poseta posebno Račku, koja je vrhunac masakra srpske države, što je otvorila usta i amnestirala aktuelno srpsko rukovodstva da tvrdi i sa ponosom negira zločine protiv čovečnosti i genocida na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari