Tači zabrinut zbog "propagandne kampanje" Srbije 1Jens Soltenberg i Hašim Tači Foto: Fonet/AP

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio da je razočaran i zabrinut zbog „propagandne kampanje“ Srbije, koja „nastavlja da širi strah i međuetničku mržnju u srpskoj zajednici na severu Kosova“, piše danas prištinska štampa.

„Cilj te propagande je uznemiriti građane Kosova na severu zemlje i sprečiti proces pune integracije u institucije Republike Kosova“, ocenio je Tači povodom sastanka u Raški predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sa zvaničnicima srpske vojske i policije i predstavnicima kosovskih Srba.

Tači je kosovskim Srbima poručio da im ne preti bilo kakva opasnost i zatražio od Evropske unije i NATO da upozore Beograd da bi trebalo da se suzdrži od izazivanja novog sukoba na Kosovu i u regionu. Prema Tačijevim rečima, neće biti rata između Kosova i Srbije, uprkos novim napetostima. Nema razloga za zabrinutost građana, jer ćemo na pozive Srbije na rat odgovoriti mirom, izjavio je Tači. On je rekao da će zid u severnom delu Kosovske Mitrovice u blizini Ibra srušiti oni koji su ga podigli.

Razgovarali smo sa evropskim vlastima i oni koji su izgradili zid su u mnogo težoj situaciji, konstatovao je Tači.

Kosovski premijer Isa Mustafa je izjavio da je Priština odlučna da nastavi dijalog sa Beogradom o normalizaciji odnosa. U procesu dijaloga smo demonstrirali maksimalnu posvećenost miru, stabilnosti i evropskim vrednostima, rekao je Mustafa. 

Hašim Tači danas se sastao sa generalni sekretar NATO Jensom Stoltenbergom, koji je u poseti Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari