Tači: ZSO reprodukcija RS 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV (arhiva)

Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je danas od kosovske skupštine da usvoji rezoluciju kojom će premijeru Avdulahu Hotiju biti zabranjeno da pregovara o unutrašnjim poslovima Kosova.

Kancelarija kosovskog premijera nije imala komentar na taj zahtev, prenosi Koha.

Tači je u saopštenju istakao da otvaranje teme Zajednice srpskih opština (ZSO) smatra velikom i veoma opasnom greškom Vlade Kosova.

„Otvaranje tema o ZSO u briselskom dijalogu velika je i veoma opasna greška vlade. To je kršenje suvereniteta naše države. To pitanje je rešeno u okviru Ahtisarijevog plana, koji je prethodio proglašenju nezavisnosti, ali i u okviru Briselskog sporazuma, aprila 2013. godine i odlukom Ustavnog suda. Niko nema mandat da u ime Kosova razgovara o zatvorenim temama, u Briselu ili bilo gde“, navodi se u saopštenju iz Kancelarije predsednika Kosova.

Tači je istakao da Kosovo ni po koju cenu nikada neće dozvoliti stvaranje političkog entiteta na svojoj teritoriji, koji bi bio reprodukcija Republike Srbije na teritoriji Kosova.

„Diskusija o ZSO u Briselu početak je postavljanja Republike Srpske u okviru Kosova. Dok je rasprava o imovini na Kosovu sa Srbijom u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova i predstavlja kršenje suvereniteta naše države. Skupština mora hitno da se pozabavi ovim opasnim korakom vlade u briselskom dijalogu“, navodi se u saopštenju.

Kosovski predsednik je takođe naveo da hitno treba da se glasa o rezoluciji, kojom bi premijeru bilo zabranjeno da pregovara o unutrašnjim poslovima Kosova i o temama koje ugrožavaju unutrašnji poredak.

Kako se navodi, Kancelarija kosovskog premijera nije želela da odgovori na zahtev Predsedništva.

Direktor Kancelarije za komunikaciju u Vladi Kosova Džavit Bećiri istakao je da je Kosovo ušlo u proces dijaloga kako bi postiglo uzajamno priznanje.

„Uopšte ne komentarišemo inicijativu predsednika. Dijalog sa Srbijom zasnovan je na Ustavu Kosova. To znači da je nezavisnost Kosova neosporna, kao i da se o teritorijalnom integritetu ne može pregovarati. Kosovska delegacija je u ovaj proces ušla sa samo jednim ciljem, postizanjem sveobuhvatnog sporazuma, pravno obavezujućeg, koji će rezultirati uzajamnim priznavanjem, kao i evroatlantskom perspektivom regiona“, poručio je Bećiri.

Tači je sinoć na konferenciji za medije kritikovao Hotija da je otvaranjem teme o ZSO u razgovorima u Briselu ugrozio državnost Kosova.

Hoti je u odgovoru na Tačijeve kritike naveo da predsednik namerno iskrivljuje informacije, jer se u dijalogu u Brisleu neće razgovarati o Udruženju.

Kosovo i Srbija nastaviće razgovore na ekspertskom nivou u četvrtak, 17. septembra. Taj sastanak će prethoditi sastanku između premijera Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 28. septembra, navodi kosovo Onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari