Tadić: SNS me ponovo naziva ustašom 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajkovic

Obećanja data svojim glasačima nisu ispunili, međutim, danas kada je došlo vreme da se ispune i obećanja o predaji Kosova, data međunarodnoj zajednici, ponovo se pojavila potreba da mene nazivaju ustašom, kaže bivši predsednik Srbije Boris Tadić u izjavi za medije.

Nije prvi put da me pripadnici ove vlasti nazivaju ustašom. Ranije su to činili da bi predstavili moju nacionalnu politiku kao izdajničku, obećavajući građanima da će poništiti sve što je ispregovarano sa Prištinom, dok su iza kulisa međunarodnoj zajednici obećavali servilnost upravo po tom pitanju kakvu nijedna druga vlast u istoriji rešavanja kosovskog problema nije imala, ocenio je Tadić.

Obećanja data svojim glasačima nisu ispunili. Međutim, danas kada je došlo vreme da se ispune i obećanja o predaji Kosova, data međunarodnoj zajednici, ponovo se pojavila potreba da mene nazivaju ustašom, dodaje Tadić.

Ovaj put, kako navodi, povod su pronašli u rečima Žarka Puhovskog, kome naravno nisam nikada ni rekao, a kamoli obećao da ću ići u Blajburg, kako god on interpretirao naše razgovore na tu temu ili kako god režimski mediji interpretirali njegovi reči.

Prema rečima Tadića, samo idiot može da pomisli da je nameravao da odaje poštu ustašama u Blajburgu i toga su, kako je rekao „naravno svesne i političke hulje i kriminalci Vučićevog režima“.

Međutim, kako je rekao, njima takva laž služi da u trenutku kada je Vučić priteran da ispuni svoja obećanja data pre izbora 2012. godine da će, za razliku od mene, servilno kolaborirati na temi Kosova, potrebno je sve neprijatne svedoke takve kolaboracije nazvati ustašama, izdajnicima i krivcima.

„A svakako da sam ja najneprijatniji svedok rezultata kosovske politike bivše vlasti i istine o otvorenom prostoru koji je Vučić imao da sačuva ono što u ratu nije izgubljeno, kao što smo to mi činili“, naveo je Tadić.

„Ipak, za katastrofalnu kosovsku politiku koju je vodila ova vlast neko mora snositi istorijsku odgovornost. Za predaju onoga što ni u ratu nije izgubljeno, neko mora biti ”izdajnik”, ističe Tadić.

Upravo zato, kako kaže Tadić, „Vučić besomučno laže javnost kako su njegovi potezi iznuđeni greškama bivše vlasti, dok njegovi kriminalni tabloidi pronalaze nove načine da ja budem nazivan izdajnikom“.

Po istom modelu, dodaje on, „Vučić i njegova bratija, u trenutku kada sve šefove narkokartela oslobađaju sudskog gonjenja opstrukcijom i zastarevanjem procesa, sve one koji su rizikovali život goneći te kriminalce i zaplenjujući tone kokaina, nazivaju kriminalcima i pljačkašima zemlje“.

Vučićeva deviza ”drž’te lopova” je jedna od retkih stvari u kojima je dosledan i koja se ne menja. Ne menja se ni lažovski i kriminalni karakter ove koalicije, koja je opustošila zemlju devedesetih i učinila da zaostajemo za razvijenim zemljama pola veka, a sada i deceniju i za zemljama Balkana, dodaje Tadić.

Zato, smatra on, „moraju druge nazivati kriminalcima i ustašama. Strateške ciljeve i ideologije menjaju kada god im je to od koristi, ali uvek ostaju patološki lažovi i lopovi, nadmašujući i Gebelsa i Eskobara“.

Isti oni koji su bili vlast i devedesetih, koji su potpisali i Kumanovski sporazum, isti oni koji su mi javno pretili smrću zbog evropske politike i briselskog dijaloga i nazivali me ustašom zbog izvinjenja za ratne zločine i politike pomirenja, ističe Tadić.

Isti su potom, rekao je Tadić, potpisali i Briselski sporazum, predajući i sever kao što su u prošlom mandatu predali ostatak Kosova, postali najfanatičniji deklarativni zagovornici evropske politike, briselski dijalog podigli sa tehničkog na najviši statusni nivo i odlazili u Srebrenicu predstavljajući se kao najveći zagovornici i začetnici politike regionalnog pomirenja.

Ali šta god činili, jedno je za njih uvek ostajalo isto- ni za šta nisu ni snosili ni preuzimali odgovornost, a drugi su uvek bili krivi, izdajnici, lopovi i ustaše. A cilj je uvek ostajao da se povik ”drž’te lopova” čuje jače, nego što se lopov vidi, ocenio je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari