Tadić: Vučić podržava Tačijevu tezu 1Foto: FoNet Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i danas se, umesto da vodi računa o interesima Srije, javno i nedvosmisleno pridružio stavovima koji idu u prilog liderima nezavisnog Kosova, ocenio je bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

On je u pisanoj izjavi naveo da se Vučić otvoreno pridružio predsedniku i premijeru Kosova, Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju, u tumačenju neobavezujućeg savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Razumljivo je da je Haradinaju i Tačiju u interesu da to mišljenje predstavljaju kao veliku pobedu, ali je „skandalozno da predsednik Srbije, isključivo u svrhu napada na svoje političke protivnike, podržava takvu Tačijevu i Haradinajevu tezu, umesto da se najoštrije bori protiv nje“, rekao je Tadić.

Prema Tadićevim rečima, Vučićeva obaveza kao predsednika Srbije je da se najsnažnije odupre takvom tumačenju, a ne da mu se pridružuje.

„U vreme mog predsedničkog mandata mi smo se borili za tumačenje da rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 ne podrazumeva eksplicitno priznanje nezavisnosti, a ne podilazili Albancima koji su to drugačije tumačili, samo da bismo za predaju Kosova optužili bivšu vlast, čiji deo je bio i Vučić“, naveo je Tadić.

Bivši predsednik Srbije je dodao da su i od njega lideri velikih sila koje su podržavale nezavisnost Kosova uvek tražili da tu nezavisnost prihvati kao svršen čin i da optuži bivšu vlast za takav ishod.

„To nikada nisam uradio, ne samo zato što bi to bilo nečasno i nedržavničko ponašanje, već i jer mi je cilj bio da se borim za interese Srbije, a ne za međunarodni aplauz ili ostanak na vlasti po svaku cenu“, rekao je Vučić i dodao da je zato i odbio zahtev Angele Merkel za ukidanje institucija Srbije na severu Kosova, što je Vučić sve prihvatio.

Tadić je upitao Vučića kako bi on formulisao pitanje pred Međunarodnim sudom pravde, u čemu je tačno pogrešila bivša vlast prilikom postavljanja tog pitanja i ako već smatra da je to mišljenje „vosak na nezavisnosti“ kako objašnjava da postoje zemlje koje i nakon tog mišljenja nisu priznale nezavisnost Kosova.

„To znači da za npr. Rusiju to nije bilo ‘zakucavanje nezavisnosti’, a za predsednika Srbije jeste, što samo može da znači da danas više štite interese Srbije na Kosovu zemlje koje nisu priznale njegovu nezavisnost, nego Aleksandar Vučić kao njen predsednik“, naveo je Tadić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari