Tanja Fajon: Cilj je da birački uslovi budu jednaki za sve 1Foto: Dumitru Doru/EPA

U narednom periodu treba nastaviti sprovođenje započetih reformi.

Moji prioriteti će biti okrenuti ka radu na svih 35 pregovaračkih poglavlja. Radiću na tome da Srbija uskladi svoje norme sa zajedničkim vrednostima, politikama i standardima Evropske unije, kao i vladavini zakona i poštovanju jednakosti i osnovnih prava.

Kao predsedavajuća Odborom trudiću se da pomognem koliko god je u mojoj moći, ali isto tako očekujem i od Srbije da se ozbiljno posveti svom evropskom putu i efikasno sprovede obaveze koje taj put nosi, kaže u razgovoru za Danas Tanja Fajon, novoizabrana predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU (POSP). Fajon, poslanica grupe Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, dugo i pomno prati situaciju u našoj državi, a na čelu Odbora „nasledila“ je Eduarda Kukana koji je otišao u „političku penziju“.

* Kako ocenjujete trenutnu političku situaciju u Srbiji i tempo njenog napredovanja na evropskom putu?

– Iako postoji stabilna vlast u Srbiji, ne može se reći da je politička situacija idilična. Trenutni bojkot parlamenta i najavljeni bojkoti izbora nisu demokratske tekovine. Takođe, treba posvetiti pažnju i na odnos vlasti prema medijima i opoziciji. Takve stvari mogu samo destabilizovati državu i usporiti je na njenom evropskom putu. Iako je ostalo još dosta otvorenih poglavlja na kojima Srbija treba da radi i uskladi svoje norme sa evropskim, evidentan je napredak. Takođe, bitno je da sve reforme ne budu samo mrtvo slovo na papiru, već da se primenjuju i u praksi.

* Kako komentarišete moguće posredovanje Evropskog parlamenta u razgovorima vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova?

– Važno je na vreme okrenuti se ovom problemu, kako bi sprečili da u budućnosti dođe do produbljivanja sukoba i sprečiti pojavljivanje negativnih posledica po rad parlamenta i stabilnost države. Što se tiče izbora, važno je sprovesti ih u demokratskim i fer uslovima, gde su sve strane podjednako zastupljene. Svi zajedno, EU, vlast i opozicija streme ka pronalasku rešenja koje bi zadovoljilo obe strane. Cilj posredovanja Evropskog parlamenta u razgovorima služi tome da se situacija u Srbiji normalizuje, da birački uslovi budu jednaki za sve, bez favorizovanja ijedne strane i da se rasprave vlasti i opozicije odvijanju na politički korektnom mestu za tako nešto, parlamentu.

* Da li biste i Vi bili spremni da učestvujete u navedenom dijalogu kao deo delegacije EP-a?

– Šanse za tako nešto postoje, ali bilo bi neozbiljno sad tvrditi sa sigurnošću.

* Savez za Srbiju je najavio bojkot predstojećih parlamentarnih izbora. Kako gledate na takvu odluku?

– Teško je reći da bi bojkot izbora doneo poboljšanje situacije u Srbiji. Nestabilna situacija nikome ne odgovara. Nasuprot tome, treba težiti ka poštenim, slobodnim i demokratskim izborima sa što većom izlaznošću. To znači da sve strane treba da budu podjednako zastupljene u medijima i da nema nikakvih nerelegularnosti u izbornim uslovima. Kao što sam malo pre navela, cilj delegacije Evropskog parlamenta upravo i jeste pronalaženje rešenja kojim bi svi bili zadovoljni i, time omogućili nesmetano održavanje izbora. Na kraju, ipak je izborna volja naroda najvažnija i to je ono što treba poštovati.

* Kako komentarišete situaciju na medijskoj sceni Srbije?

– Medijska scena u Srbiji je daleko od idealne. Može se reći da je trenutna situacija u medijima polarizovana. Postoje određeni mediji, i štampani i elektronski, koji nisu slobodni i služe svrsi plasiranja informacija od samo jedne strane. Takođe, treba obezbediti okruženje koje svim novinarima omogućava da rade nesmetano, nezavisno i bez straha za sopstvenu sigurnost. Bitno je imati i jasnu vlasničku strukturu i znati odakle dolazi novac za medije. Neophodno je posvetiti još pažnje tom problemu i raditi na poboljšanju opštih uslova za rad medija kako bi u budućnosti doveli do regulisanja situacije.

Evropska budućnost Balkana

* Smatrate li da će u skorije vreme biti nastavljeni razgovori Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa?

– Nadam se da je u bližoj budućnosti moguće doći do ukidanja taksi, te i samim tim do normalizacije odnosa i da će se obe strane vratiti pregovorima. Važno je naći kompromisno rešenje kojim bi sve strane bile zadovoljne. Ceo region Zapadnog Balkana ima zajedničku budućnost i ona se nalazi u Evropskoj uniji. Zato treba biti okrenut ka međusobnom zbližavanju a ne udaljavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari