Tanja Fajon: Nisam dala medijima "non-pejper" Janeza Janše 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Tanja Fajon, slovenačka opoziciona političarka i članica Evropskog parlamenta, demantovala je juče za naš list da je ona dostavila pojedinim medijima u ovom regionu navodni „non-pejper“ (radni dokument, prim. novinarke) slovenačkog premijera Janeza Janše.

U dokumentu se zagovara ujedinjenje Kosova i Albanije, kao i dezintegracija Bosne i Hercegovine mirnim putem.

Fajon je ponovila da se zalaže za integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, a ne za rasparčavanje pojedinih država.

„Opasna je laž premijera Slovenije da želim da diskreditujem slovenačku vladu… Nisam nikome dostavila nikakav dokument, dobro sarađujem sa BiH, i moja gledišta su sasvim jasna: Potrebno je da govorimo o unapređenju Dejtonskog sporazuma, a ne o dezintegraciji“, istakla je ona na konferenciji za novinare u Ljubljani koja je uživo prenošena putem interneta.

Fajon je pozvala Janšu da javno predoči svoje stavove o aktuelnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, uključujući BiH, kao i nastavku evropske integracije država regiona jer će Slovenija uskoro preuzeti predsedavanje EU.

Ona je istovremeno demantovala tvrdnje pojedinih prorežimskih tabloida u Srbiji da „štiti interese bosanskih muslimana, na štetu Srba u BiH i Republike Srpske“.

– Uvek sam se snažno zalagala za proširenje EU na države Zapadnog Balkana… Uverena sam da evropska perspektiva može da reši pojedinačne probleme na Zapadnom Balkanu na miran način i snažeći saradnju i međusobne veze… Bilo kakva ideja pomeranja granica između država, naročito u BiH, kojoj je naneto najviše štete, jeste veoma rizičan potez… Takvi eksperimenti su stvar prošlosti, izjavila je Fajon.

Tanja Fajon: Nisam dala medijima "non-pejper" Janeza Janše 2

U Vladi Slovenije za Danas je poručeno da „nemaju nikakav komentar na temu takozvanog non-pejpera“. S druge strane, agencija Beta je juče objavila prevod navodnog Janšinog dokumenta, sa listom rešenja za Zapadni Balkan, uključujući ujedinjenje Kosova i Albanije.

Kako se konstatuje: „Granica između Albanije i Kosova ne postoji, a srpskim delovima Kosova garantovao bi se specijalni status po modelu Južnog Tirola.“ Istovremeno, tvrdi se da „srpsko nacionalno pitanje može biti uglavnom rešeno pripajanjem većeg dela Republike Srpske Srbiji“, te da bi „u tom slučaju Srbija pristala na pripajanje Kosova Albaniji“, dok se kao „recepti“ za rešenje hrvatskog nacionalnog pitanja navode „pripajanje većinski hrvatskih kantona BiH Hrvatskoj“ i „davanje specijalnog statusa hrvatskim delovima BiH po modelu Južnog Tirola“.

„Bošnjaci bi time dobili nezavisnu funkcionalnu državu i preuzeli punu odgovornost za nju. Građani bi se na referendumu izjasnili da li su za budućnost u EU ili van EU (Turska). Za sada ubedljiva većina Bošnjaka podržava evropsku eprspektivu, ali, u slučaju da se nastavi haos i rastući uticaj Turske i radikalnog islama, situacija se u narednoj deceniji može drastično pogoršati. EU u saradnji sa drugim faktorima u regionu, poput Inicijative tri mora, pokreće primenu sveobuhvatnog ekonomskog programa za stabilizaciju, bolju infrastrukturnu i energetsku povezanost regiona i ekološku rehabilitaciju (Evropska komisija je već pripremila delove ovog plana). Posle usvajanja i ratifikacije svih neophodnih odluka u regionu bili bi ubrzani pristupni pregovori za članstvo u EU i NATO“, konstatuje se u tobožnjem Janšinom „non-pejperu“.

Kako se precizira, sledeće korake treba preuzeti da bi se navedeni plan sproveo u delo:

„Prećutna provera mogućnosti za sprovođenje ovog plana sa donosiocima odluka u regionu (u toku); Prećutna provera podrške za plan kod donosilaca odluka u međunarodnoj zajednici (u toku); Sveobuhvatan komunikacioni program za predstavljanje plana javnosti imajući na umu različitu atmosferu u pojedinim delovima regiona; Ako se EU, SAD i većina donosilaca odluka u regionu saglase sa planom i koracima, za njegovu primenu inicijativu formalno pokreće EU; Pokreće se proces komuniciranja prema različitim ciljnim grupama; Sve neophodne procedure za primenu plana, sinhronizovane i završene u pravnom smislu, pokreću se u skladu sa logičkim sledom; Ako se u prećutnoj proceduri provere i korekcije plana pokaže da se potrebne saglasnosti regionalnih i međunarodnih donosilaca odluka ne mogu garantovani, non-pejper, do daljeg, ostaje non-pejper.“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom jučerašnjeg obilaska instituta Torlak u društvu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika kazao da nije video navodni predlog slovenačkog premijera o mirnom razlazu BiH, niti da zna za ikakvu inicijativu o tome.

RTS je preneo na svom portalu da je on izjavio govoreći na tu temu da je „iznenađen licemerjem beogradske čaršije koja je nešto napala, a da nema pojma o čemu se radi“.

– Pojma nemate o čemu je reč, pojma nemate da li je istina ili ne, da li postoji nešto ili ne. Ja ne znam, ali da li vi stvarno verujete da znate, ako ja ne znam… To kažem ne da bih nekoga osudio, već kako bih pokazao koliko je izražen autošovinizam kod Srba, kod dela srpske elite, kvaziintelektualne koja misli da svaki put kada bi bilo ko pomislio da Srbi treba nešto da dobiju, pa makar da to i nije tačno, da tom treba odrubiti glavu… Niko od njih nije ni jednu jedinu reč rekao povodom toga što se Srbiji menjaju granice… Svakoga dana komadaju Srbiju, svakoga dana se time hvale i kažu da je to normalno. Vama je moralna vertikala Evropski parlament, koji je uputio zvaničan zahtev i Srbiji, ali i pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da obavezno priznaju i kritikuju zbog toga. I vi onda dođete da nam objašnjavate kako mi treba da prihvatimo komadanje naše teritorije, poručio je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, „odnos Srbije prema BiH jeste poštovanje njenog integriteta“.

Milorad Dodik je pak rekao da su „uglavnom svi jedinstveni u stavu da BiH, onakva kakva je sada ne može da opstane, pa bi onda bilo dobro da se razgovara o mirnom razlazu“. On je kazao da nije video nikakav dokument koji je Janša tobože poslao u Brisel , „niti zna da li to uopšte postoji“.

– Moja je koncepcija, ponavljam, miran, a ne ratni razlaz. Oni koji su za unitarnu državu žele da njome upravljaju Bošnjaci i da majorizuju Srbe I Hrvate… Onima kojima smeta razlaz u BiH ne smeta otcepljenje Kosova od Srbije, ocenio je Dodik.

Reakcije u regionu

* Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da ideje iznete u navodnom „non-pejperu“, vode BiH i celi region u rat, i naveo da će BiH tražiti od EU i NATO da joj pomognu.

* Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić konstatovao je da takvi predlozi nisu novi, ali da su opasni, i da je „ekstremni fašizam, nacionalizam i šovinizam, koji je preuzeo vlast u pojedinim evropskim zemljama“ dobio na raspolaganju diplomatski aparat i obaveštajne službe.

* Kabinet u Skoplju: Ni na jednom od sastanaka koje je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski imao sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom u proteklom periodu nije razgovarano o bilo kakvom mogućem prekrajanju granica na Balkanu.

* Potpredsednik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (SDA): „U medijima čitamo da postoji ‘non-pejper’… u kome se predlaže podela BiH tako da entitet RS pripadne Srbiji, a deo kantona Hrvatskoj. To će biti moguće kada slovenačka regija Koruška pripadne Austriji, Goriška Italiji, a čitav Piranski zaliv Hrvatskoj.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari