Uprkos protivljenju novinarskih udruženja, kao i međunarodne i domaće stručne javnosti, poslanici Skupštine Srbije, tesnom većinom glasova, usvojili su izmene i dopune Zakona o javnom informisanju, „kojim treba da se podigne stepen odgovornosti javnih glasila, kako bi se zaštitila prava građana koja mogu biti ugrožena nesavesnim medijskim ponašanjem“.

Za predložene izmene, od prisutnih 225 poslanika, glasalo je 125, protiv je bilo 88, dok je 11 narodnih predstavnika bilo uzdržano, a jedan poslanik nije glasao. Tokom glasanja o zakonu u celini poslanici Srpske napredne stranke nisu bili u skupštinskoj sali, a glasanju nije prisustvovao ni poslanik manjina Riza Halimi.

Za zakon su glasali poslanici ZES-a, G17 plus, LDP, petoro poslanika manjina, samostalni poslanici Jovan Damjanović i Vladan Batić, kao i poslanici Partije ujedinjenih penzionera Srbije, koji su u toku proteklih mesec dana prešli put od odlučnog „ne“ zakonu, preko uzdržanosti, do otvorene podrške. Protiv usvajanja zakona izjasnili su se poslanici SNS, SRS, DSS, Nove Srbije, vladajuće Jedinstvene Srbije, ali i dvoje s liste LDP Vesna Pešić i Žarko Korać. Predstavnici SPS uzdržali su se od glasanja, kako su i najavljivali.

Poslanici Skupštine Srbije juče su od 52 amandmana usvojili šest Vladinih amandmana na sopstveni predlog, kao i jedan koji je podnela Marina Toman (SRS). Ovim amandmanom ukida se obavezan depozit za osnivanje medija i zabrana rada medija u slučaju blokade računa duže od 90 dana i kao metod rešavanja problema prihvata stečajno zakonodavstvo.

Glasanje o izmenama i dopunama Zakona o informisanju okupilo je u parlamentu svih 250 poslanika. Njih 249 bilo je prisutno u skupštinskoj sali prilikom glasanja u načelu, dok Riza Halimi nije želeo da uđe u salu, što je objasnio svojim nezadovoljstvom ne samo predloženim izmenama Zakona već i odnosom vlasti prema opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Na početku jučerašnje sednice posvećene glasanju, šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović tražio je reč kako bi predložio da se o Zakonu glasa javnom prozivkom. Reč nije dobio, pa je kasnije u skupštinskom holu objasnio da je time na „najbrutalniji način“ pogažen Poslovnik o radu parlamenta“. Iako je jedan amandman radikala usvojen, Todorović smatra da usvajanje bilo kog amandmana ne može da promeni „izuzetno loš zakon koji vodi u diktaturu“.

Vidno zadovoljan usvajanjem izmena Zakona o informisanju, šef poslaničkog kluba LDP Čedomir Jovanović izjavio je da je za tu stranku najvažnija strategija koja je dogovorena s NUNS, OEBS i Vladom Srbije, koja će „dovesti do potpune reforme medijskog zakonodavstva“.

Nada Kolunžija (DS), šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju, zadovoljna je time što je ovaj zakonski predlog usvojen „i pored dosta komplikacija“ i nije zabrinuta time što za izmene i dopune nije glasala cela vladajuća koalicija, već su bili neophodni glasovi LDP.

– Zakoni se usvajaju propisanom većinom i smešno je komentarisati da li je ona tanka ili ne. Ovaj zakon se ne razlikuje od drugih usvojenih sličnim brojem glasova. Verujem da će medijski prostor biti uređeniji i da će Srbija biti oslobođena negativnih pojava koje su nekada prelazili granicu prihvatljivog – izjavila je Kolundžija, dodajući da DS uvek pokušava da za zakonske predloge glasa ne samo vlast već i opozicija. Prema njenim rečima, „nije posao opozicije da bude protiv svega“.

Poslanici PUPS su glasali „za“, i pored drugačijih najava, što je šef njihovog poslaničkog kluba Momo Čolaković objasnio time da je suština Zakona izmenjena i poboljšana usvojenim amandmanima.

– Imali smo sastanak užeg rukovodstva stranke sa našim predsednikom Jovanom Krkobabićem, koji nas je informisao o prihvatanju određenih amandmana i dogovoru u okviru Vlade – izjavio je Čolaković novinarima u Skupštini.

Opozicioni poslanici ni juče nisu jedinstveno nastupali. Nakon glasanja u načelu predstavnici Srpske napredne stranke napustili su salu, dok su naprednjaci i radikali iz sale izašli tek po usvajanju Zakona o informisanju u celini. Posle napuštanja skupštinske sednice po usvajanju Izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju, Miloš Aligrudić (DSS) rekao je da opozicija nije uspela da obori taj predlog „zbog političke trgovine vlasti s delom opozicije, odnosno sa LDP“. Aligrudić je naglasio da su „dodatnu konfuziju“ uneli poslanici SNS, za čije ponašanje je rekao da je „nelogično i odudara od dogovora da budu u sali i glasaju protiv“.

– Pokušali smo da oborimo zakon i ustanovili da ima 125 poslanika „za“, deset iz SPS i drugih stranaka koji će biti uzdržani, ali će praviti kvorum, kao i dva poslanika koji nisu glasali. To je 137 poslanika koji žele da zakon prođe. Zašto bismo mi onda učestvovali u glasanju o pojedinostima – uzvratio je naprednjak Tomislav Nikolić.

Napomenuo je da je predložio Aligrudiću da zajedno napuste salu posle glasanja o Zakonu u načelu, kako bi bilo vidljivo koji poslanici žele da Zakon prođe.

– Aligrudić to nije prihvatio i ja ga zbog toga ne optužujem, ali nije tačno da smo imali bilo kakav dogovor i da sam ja taj dogovor izigrao. Ovde opozicija nema nikakve dogovore. Niti smo se videli, niti sastali. Znalo se samo da želimo da ovaj zakon ne prođe. Koga ja sad da optužim da je želeo da zakon prođe. Ako kažem to su bili socijalisti, pitaće me – a šta je DSS tražio u sali, pitaće me šta su radikali tražili u sali. Zašto da budemo u sali ako je Vlada pokazala da ima većinu za kvorum i glasanje. Dakle, niti smo koga prevarili, niti smo ikakav dogovor imali, ali simptomatično je da DSS u poslednjih nekoliko dana mnogo žešće napada SNS nego DS. Voleo bih da gospodin Koštunica kaže da li su izjave njegovih saradnika i njegovi stavovi ili je to nekakav hir – poručio je Tomislav Nikolić.

Torte za novinare

Dok je trajala pauza u Skupštini, do novinara je stigla informacija da ih na ulazu iz Kosovske ulice čekaju dve torte. Njih im je doneo Radivoje Milutinović, poznatiji kao Mujo Lopov, odnosno, kako sam kaže bivši prosac Karle del Ponte, a sadašnji Kondolize Rajs. Kaže da su mu mediji mnogo pomogli u rehabilitaciji, posle dvadesetogodišnje robije i u znak podrške i zahvalnosti doneo im je dve torte. Poslanicima i novinarima prosledio je ogroman transparent na kome, između ostalog, piše: „Stop antievropskom zakonu o medijima. Započinjem štrajk glađu i na ovaj način vraćam dug hrabrim medijima“.

Tadić odmah potpisao Zakon

Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je izmene Zakona o informisanju koje je usvojila Skupština Srbije, saopštila je juče popodne Tadićeva pres služba. „Tadić smatra da je u procesu evropske standardizacije svih domaćih zakonskih akata neophodno da se uredi medijski sektor u Srbiji i dovede na evropski nivo“, navodi se u saopštenju. Zbog različitih mišljenja u vezi sa usvojenim aktom, Tadić će pratiti efekte primene tog zakona smatrajući da je sloboda medija pretpostavka slobodnog društva, kao što i pravo građana na objektivno i istinito informisanje nikako ne sme biti dovedeno u pitanje, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari