Tepić: Ministar Lončar namerno izaziva zabunu 1Foto: Bojan Cvejić

Marinika Tepić, poslanica Kluba Samostalni poslanici ocenila je u Skupštini Srbije da je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar u parlamentu tokom polemike o rebalansu finansijskog plana RFZO iskoristio priliku da pročita koliko je dece od retkih bolesti lečeno.

Tepić je istakla da je LOnčar time „zbunio javnost mešajući dve budžetske kategorije, jer su lečenje od retkih bolesti i lečenje u inostranstvu dve budžetske kategorije koje ne bi trebalo mešati.

„Zabuna koju je stvorio time u javnosti je da je lečenje retkih bolesti isto što i lečenje stanja i bolesti koje se ne mogu lečiti u Srbiji“, rekla je Tepićeva i napomenula da se fondacija „Podrži život“ glumca Sergeja Trifunovića, o kom se u skupštini bez njegovog prisustva povremeno polemiše ima za cilj prikupljanje novca za one koji moraju da se leče u inostranstvu. Ona je kazala i da je stvaranje konfuzije oko lečenja retkih bolesti i lečenja u inostratsvu namerna da bi se „degradirale i kriminalizovale“ neke javne ličnosti i poslanici koji pokušavaju da pomognu deci.

Tepićeva je rekla i da ona zahteva izmene Zakona o igrama na sreću, kojima traži da se uveća iznos za izdvajanje za lečenje u inostranstvu, ali da vladajuća većina uporno taj njen predlog odbija.

Lončar je tokom obrazlaganja predloženog rebalansa budžeta RFZO rekao da do 2012. godine oboleli od retkih bolesti nisu imali priliku da se adekvatno leče u Srbiji i da su te godine u državnom budžetu prvi put opredeljena sredstva za njihove lečenje koja se svake godine uvećavaju i dodao da se danas o trošku države leči oko 200 pacijenata iz grupe retkih bolesti.

„Samo da ponovim, ako je nekome promaklo, 2011. godine nula dinara za obolele od retkih bolesti. Godine 2012. u Srbiji se osam pacijenata obolelih od retkih bolesti leči o trošku države, a 2018. godine država za lečenje oko 200 dece izdvaja dve milijarde dinara“, rekao je Lončar, koji je pitao i da li postoji negde u svetu, bilo gde u svetu primer jednog fonda i jedne zemlje gde vi pošaljete SMS poruku jer vam traže da lečite dete neko, a vaš novac ne ide da se leči to dete i vi o tome niste obavešteni nego ide na kockanje u neki investicioni fond. “Kakav je to trust mozgova doneo odluku da ne ide dete na lečenje, nego se taj novac daje u investicioni fond“, pitao je Lončar.

Vojislav Šešelj, lider SRS pitao je da je lako moguće da Sergej TRifunović, ”čovek bez ikakve časti i obraza, alkoholičar, krajnje negativnog socijalnog ponašanja prevari narod“, ali kako je moguće da prevari “ovako pametnog ministra zdravlja Zlatibora Lončara koji je Sergejevoj fondaciji uplatio 250 000 evra“.

“Zar sme ministar da pare iz budžeta uplati jednoj lažnoj humanitarnoj organizaciji, pa još kriminalnog karaktera. Ne sme. I to je dovoljno da ministar Lončar odleti sa funkciuje. Bolje mu je da ide sam, nego da čeka krivično gonjenje“, rekao je Šešelj, navodeći da je protiv lečenja u inostranstvu, osim u slučajevima dece, ali i da u tom slučaju treba da postoji lekarska komisija koja je dovoljno snažna da ustanovi ima li šansi za izlečenje ili nema.”Ja bih dete poslao i sa 5 odsto šansi, ali ako lekari kažu nema ni 5 odsto šansi, onda treba stisnuti zube i voditi računa o drugoj deci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari