Teško do dogovora svih oko ideje o održavanju predizbora unutar opozicije 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predstavnici dela opozicionih partija smatraju da je ideja Skupštine slobodne Srbije o održavaju izbora unutar opozicije, kako bi se na neposredan način došlo do kandidata za beogradske i predsedničke izbore, iako dobronamerna ipak besmislena, nejasna ali i neizvodljiva u ovim okolnostima, te da je borba za izborne uslove sada važnija.

Ivan Kostić, potpredsednik Dveri, za Danas kaže da je ta ideja za njega besmislena, „kako bi u prvi plan raznim anketama isplivale ličnosti koji nemaju podršku u narodu, kao ni ozbiljnu strukturu“.

– Mi znamo ko su opozicioni lideri koji su se najviše žrtvovali u borbi protiv ove vlasti i to se ne može tako lako promeniti. Na kraju krajeva, to bi bio još jedan povod za nove razmirice i podele unutar opozicije – navodi Kostić.

S druge strane, Zoran Lutovac, predsednik DS, spreman je da ideju razmotri.

– Na ideju predizbora gledamo kao na dobronamernu inicijativu. DS je spremna da ozbiljno razmotri taj predlog i u razmeni argumenata sa ostalima u opoziciji donese usaglašenu odluku – kaže Lutovac za Danas.

Biljana Đorđević, članica malog veća inicijative Ne davimo Beograda, objašnjava zašto je ideja neizvodljiva.

– Tamo gde se kandidati biraju prema većinskom sistemu, kao što je to bio slučaj sa izborima za gradonačelnika Budimpešte, ili kao što je slučaj sa našim predsedničkim izborima, predlog ima smisla. Ne vidim kako bi to moglo da se sprovede na drugim nivoima izbora ukoliko nema prethodnog dogovora o zajedničkom nastupu cele opozicije, pa da se eventualno testira ko bi trebalo da bude na listi. Čini mi se da nema ni ko da kredibilno sprovede ovu ideju jer nju je u Budimpešti sprovodila stručna organizacija koja je na sebe preuzela složen tehnički zadatak osmišljavanja i zaštite ovog predizbornog procesa. Ideju je lakše realizovati unutar opozicionih organizacija ili dogovorenih opozicionih programskih lista, kada do njih dođe. Ne davimo Beograd će svakako sprovoditi izbore u okviru naše organizacije – ukazuje Đorđević.

Predsednik PSG Pavle Grbović načelno podržava svaki koncept koji bi doveo do povećanja kvaliteta unutar opozicije, ali kad je reč o ovom predlogu osim načelne ideje nije čuo kako bi se sprovela u život i kako bismo rešili čitav niz problema sa kojima bi se u takvom poduhvatu suočili.

– Nijednu ideju ne treba unapred otpisati, ali o svakoj treba da, razgovaramo onda kada dođe pravo vreme za to. Sada je ključna tema borba za bolje izborne uslove, a o kandidatima treba da razgovaramo kada rešimo ovaj problem – kaže Grbović za Danas.

A iz Narodne stranke i Stranke slobode i pravde poručuju da pre izbora u opoziciji treba usmeriti pažnju na borbu za izborne uslove.

Zdravko Ponoš, potpredsednik Narodne stranke, za naš list navodi da je svaka dobronamerna ideja usmerena na podizanje šansi opozicije na predstojećim izborima vredna pažnje.

– Ali pre toga treba da se izborimo za izborne uslove i to zaslužuje našu maksimalnu posvećenost. To je prvi most koji treba da pređemo. Način i nivo saradnje tokom borbe za izborne uslove nije bez uticaja na izbornu saradnju. Narodna stranka je i jednom i u drugom spremna na konstruktivan razgovor. To smo pokazali i našim zalaganjem da opoziciju u pregovorima sa vlašću zastupaju dva nestranačka pregovarača. Razumno je da opozicija koja nastupa zajedno na regularnom izborima potraži i najboljeg zajedničkog kandidata. Postoji više načina da se izabere najbolji kandidat. Istraživanje javnog mnjenja je vrlo korisna alatka, ali ne i jedina – smatra Ponoš.

A Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP, za Danas kaže da su u toj stranci poptuno okrenuti dobijanju uslova za slobodne i demokratkske izbore i predstijećem dijalogu pod okriljem EU.

– Kad se budemo izborili za normalne i demokratske izbore, možemo se zajednički dogovarati i o svim elementima izlaska na takve izbore – navodi Stefanović.

Za više informacija o predizborima zainteresovan je Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke.

– Iskreno, nisam baš najbolje razumeo na koje se izbore odnosi taj predlog. Ako bi to bio predlog da se iznedri najbolji kandidat za predsedničke izbore, onda bi možda i imalo smisla. Takođe, nije jasno ko bi organizovao, sproveo i kontrolisao takve izbore. Ideja je dobronamerna ali čini mi se da predstavlja korak više od onoga što bi predstavljao otvoren dijalog u opoziciji – kaže on za Danas i podseća da je Nova stranka, pre dve godine, predlagala da se formira Nacionalni demokratski savet, koji bi obuhvatio kako predstavnike stranaka, tako i predstavnike civilnog sektora, pa i nestranačkih ličnosti.

– Možda je sada vreme da preispitamo taj predlog – zaključuje Movsesijan.

Nezvanično se na političkoj sceni, prema našim saznanjima komentariše, da Srbija nije ni Amerika ni Mađarska. Kako se navodi, iako su predizbori jedan od najboljih načina za pripremu izborne kampanje, to se radi za one izborne pozicije koje se biraju direktno, ne za poziciju gradonačelnika koji se bira preko odbornika. Uz to, kako nam je rečeno, pravilo je da ovakve izbore sprovodi partija unutar svoje organizacije i na taj način jača. Osim toga, za predizbore je potrebno regulisati pravila kampanje, glasanje, kontrolu izbornog procesa što iziskuje obučenu i jaku partijsku infrastrukturu, koju opozicija nema, a nema ni novca. Zato je, kako nam nezvanično rečeno na opozicionoj sceni, neuobičajeno da koalicija više partija i političkih organizacija organizuje predizbore.

Dačić: Treba da održe te izbore

Ne znam za koga pišu te platforme, meni nijedna nije dostavljena i mislim da bi trebalo da, ako treba da budu izbori, da se održe izbori unutar opozicije, rekao je juče predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić gostujući na televiziji Pink.

SSS: Radimo na mađarskom modelu pola godine

Neformalno udruženje Skupština slobodne Srbije, nastalo posle junskih izbora 2020, smatra da je najbolje rešenje za demokratske procese u zemlji, ali i za opozicione stranke, organizovanje neposrednih izbora unutar opozicije po modelu primenjenom prilikom izbora u glavnom gradu Mađarske Budimpešti. Kako su naveli u saopštenju, SSS već pola godine radi sa domaćim i stranim stručnjacima i organizacijama na razradi ideje organizovanja neposrednih izbora za predsedničkog kandidata i kandidate za beogradski parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari