Tolksdorf: Nemačka je uz Zapadni Balkan 1Foto: FreeImages / fcl1971

Šef Odeljenja za Jugoistočnu Evropu, proširenje EU i Tursku u Ministarstvu privrede i energetike Nemačke Helge Tolksdorf izjavio je na konferenciji „Zapadni Balkan i nemačka privreda“ da Vlada Nemačke od 2003. godine zastupa stav da Zapadni Balkan treba da bude deo Evropske unije i da će ostati posvećena regionu.

On je rekao kako „na žalost“ u EU nije postignut konsenzus o otvaranju poglavlja za Severnu Makedoniju, a da Nemačka to vidi kao neophodan korak i da će biti posvećena tome da odluka Saveta EU na proleće 2020. bude pozitivan.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK) Roland Zeliger rekao je da u Srbiji radi 400 nemačkih preduzeća koja zapošljavaju 60.000 ljudi i da nemačka preduzeća žele da dugoročno investiraju i da imaju dugoročne planove i ocenio da je došlo do kvalitativnog skoka u investicijama iz njegove zemlje.

Govoreći o dobavljačima, Zeliger je rekao da za nemačke kompanije radi 150 dobavljača sa Zapadnog Balkana, a da je jedna trećina od toga iz Srbije i da je kada je reč o dobavljačima veoma važno da oni zadovolje visok kvalitet i pri tom isporuče velike količine.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je na konferenciji čija je tema bila „Investicije – Dobavljačke inicijative – Mobilnost“ da je Srbija od 2002. do 2011. godine u inostranstvo iz Srbije otišlo 150.000 građana i da će novi popis pokazati preciznije podatke, a da Srbija mora da radi na stvaranju uslova da mladi ostaju u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari