Tončev: Tanka je linija između 6 i 4,9 odsto glasova 1Foto: Fonet/ Marija Đoković

Ivica Dačić, lider naše Socijalističke partije Srbije, trebalo bi uskoro da predloži raspravu o odgovornosti naših kolega za loš rezultat na beogradskim izborima i gubitak 40.000 glasova.

Toliko političkog iskustva na terenu imam da dobro znam i procenim šta znači taj gubitak glasova. Imam utisak da smo samo predsednik Dačić i ja zabrinuti zbog lošeg rezultata i to je još jedan pokazatelj zašto metla u SPS ozbiljno mora da radi, kaže za Danas Novica Tončev, potpredsednik Socijalističke partije Srbije.

Tončev se slaže sa Dačićem da su reforme u partiji neophodne i da je potrebno da proradi metla, jer bi za neke, koji su se krili iza Dačićevog ličnog rejtinga, mnogo bolje bilo da više ne budu na funkcijama.

„Verovao sam u dvocifren rezultat SPS na beogradskim izborima, s obzirom da smo u beogradsku kampanju ušli sa pet ministara u Vladi, ali i sa ogromnim brojem naših funkcionera u Beogradu. Dogodilo se ono čega sam se plašio, a to je da su se moji beogradski drugovi mnogo ušuškali i uspavali, verujući da je da je naše biračko telo statično i da je dovoljno Dačićevo ime. Izgubili smo 40.000 glasova u Beogradu zato što su se drastično promenile političke okolnosti u odnosu na 2008. i 2012. godinu. Postala je tanka linija razgraničenja između profila glasača SPS i koalicije oko SNS. Mi sada moramo bitku da bijemo za svaki glas, za svakog našeg čoveka u svih 17 beogradskih opština. A za takvu bitku bila je potrebna bar približna borbena gotovost i energija kakva je prisutna u odborima SNS. Ako to ne možemo da izguramo u Beogradu, pa kako ćemo onda da se borimo u bilo nekoj opštini u unutrašnjosti Srbije“, pita se Tončev. On dodaje da ga brine to što je u budućnosti mala razlika između 6 odsto i 4,9 odsto glasova, a pokazalo se da je u glavom gradu trend pada SPS 50 odsto.

Prema saznanjima Danasa, nakon beogradskih izbora, stranka se bukvalno podelila na one koji su uz lidera Ivicu Dačića i od njega traže da „radi metla“ zbog loših rezultata i na one koji zameraju svom stranačkom šefu zbog njegove male angažovanosti u kampanji. Branko Ružić, potpredsednik SPS, smatra da je metla lekovita, ali kada se osmisli na mudar način, ali i smatra da odgovornost mora da snose svi zajedno. Za razliku od Tončeva njegov stav je da SPS nije napravio katastrofalno loš rezultat u ambijentu u kome se kretao i da je suština da je SPS kao jedina tradicionalna politička partija opstao na političkoj sceni. Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović ima i opravdanje za stranku, jer, kako tvrdi, Beograd nije mesto gde socijalisti najbolje prolaze, ali da su i tu uspeli da pređu cenzus i da će biti značajan faktor u politici prestonice.

Kako tvrde naši izvori iz SPS, mnogi u ovoj stranci smatraju da za izborne rezultate najveću odgovornost snosi Aleksandar Antić, kandidat ove stranke za gradonačelnika. Tome u prilog ide i polemika Antića i Vanje Vukića, savetnika Ivice Dačića, na društvenim mrežama.

Antić se ovih dana, nakon ponovljenih izbora u Beogradu, na svom nalogu na Tviteru zahvalio Beograđanima. „Na ponovljenim izborima na četiri biračka mesta na Starom gradu 7,4 odsto za SPS-JS. Više nego pre dve nedelje. Ponosni na Beograd – naš centar sveta. Hvala vam, dragi Beograđani! – napisao je Antić na Tviteru.

Na ovu objavu reagovao je Vanja Vukić, njegov stranački kolega i savetnik Ivice Dačića.

„Potpredsedniče i ministre, da li stvarno misliš da se nešto u poslednje dve nedelje promenilo, pa je narod uvideo da treba da nam da veću podršku ili je ovo samo traženje opravdanja i izgovora da sve ostane isto?“, upitao je Vukić Antića, ali je ostao bez odgovora.

Nikodijević: Nije bilo razgovora sa naprednjacima

Velika je verovatnoća da će socijalisti u beogradskoj skupštini ponovo biti u koaliciji sa naprednjacima, ali da zvaničnih razgovora na tu temu još nije bilo. U SPS kažu da socijalisti nisu u poziciji da bilo šta predlažu, već samo da prihvataju određene poteze. Međutim, ukoliko do koalicije dođe, velika je verovatnoća da će naprednjaci Nikoli Nikodijeviću ponovo predložiti da bude predsednik beogradskog parlamenta .

„Mi još nismo razgovarali na tu temu. Tek su počeli da teku rokovi koji su po zakonu 60 dana za konstituisanje gradskog parlamenta i još trideset dana za izbor gradonačelnika. Tako da ima vremena za razgovore“, kaže Nikodijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari