Poseta prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu i njegove izjave nakon jučerašnjih susreta s najvišim hrvatskim zvaničnicima predstavljaju nastavak pozitivnog trenda započetog tokom predsedničkog mandata Borisa Tadića, koji je bio prekinut nakon izbora u Srbiji prošle godine, ocenjuju za Danas stručnjaci za odnose u regionu.


Prema rečima naših sagovornika, takav razvoj situacije dolazi u važnom trenutku, budući da Hrvatska postaje članica EU, a Srbija nada da će u junu dobiti datum za pregovore o pristupanju.

Aleksandar Vučić je juče u hrvatskoj prestonici razgovarao, između ostalih, s predsednikom Ivom Josipovićem premijerom Zoranom Milanovićem i ministrima spoljnih poslova i odbrane Vesnom Pusić i Antom Kotromanovićem.

Zoran Pusić, predsednik Građanskog odbora za ljudska prava iz Zagreba, kaže za Danas da poruke koje su uputili Vučić i njegovi hrvatski sagovornici pokazuju da su dve države voljne da se posvete rešavanju otvorenih pitanja. „Značajno je rešiti pitanja poput problema nestalih osoba. Istovremeno, pojedina administrativna pitanja treba da budu ubrzo razmotrena jer bi mogla da izazovu teškoće nakon što Hrvatska 1. jula postane članica EU“, ukazuje on.

Pusić navodi da je od velike važnosti Vučićeva jučerašnja izjava da je potrebno razvijati „pragmatične odnose“, kao i njegov stav da različito viđenje prošlosti ne treba da bude smetnja za budućnost. „Srbiji i Hrvatskoj nije potrebna idealna već pragmatična politika, kako bi celo ovo područje pretvorili u zonu mira. Kada je reč o problemima iz prošlosti, nužno je da svaka strana svoje tvrdnje potkrepljuje istinama“, zaključuje Zoran Pusić.

Predrag Simić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, kaže za Danas da Vučić zaslužuje pohvale zbog svoje retorike, kao i da su dobri odnosi dve zemlje svima u interesu.

„Od dobrih odnosa Beograda i Zagreba zavisi i mir u dejtonskoj BiH i izuzetno je značajno što je Vučićeva poseta došla u ovom trenutku. Jednogodišnje ledeno doba se topi i nećemo dugo čekati na posetu predsednika Tomislava Nikolića Hrvatskoj“, smatra Simić.

Vučić se tokom susreta s hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem zahvalio na podršci Hrvatske evropskom putu Srbije, istakavši da su juče otvorena mnogo pitanja i da će uskoro biti formirani ekspertski timovi za njihovo rešavanje. Josipović je naglasio da će „uz malo volje“ biti prevaziđeni svi problemi, što podrazumeva intenzivniju komunikaciju.

Povlačenje tužbi

Posle razgovora s hrvatskom ministarskom spoljnih i evropskih poslova Vesnom Pusić, Aleksandar Vučić je izjavio da očekuje da će ulaskom Hrvatske u EU saradnja dve zemlje, koje su „kičma regiona“, biti još jača. Pusićeva je izjavila da su napravljeni ozbiljni koraci u vezi s rešavanjem problema nestalih, što otvara i prostor za mogućnost razgovora o povlačenju međusobnih tužbi za genocid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari