Transparentnost Srbija: Dodela sredstava klubovima kao zloupotreba službenog položaja 1Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da je izjava ministra finansija da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba od 2014. do danas „dobila od države“ oko 4,7 milijardi dinara, predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem.

Prema toj izjavi, koja nije propraćena objavom dokumenata, državna pomoć je dodeljivana „direktno iz budžeta, preko ministarstava“ ili indirektno, „preko javnih preduzeća“, a davana je i „kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza“, navela je TS.

Kako se dodaje, ključni deo izjave ministra jeste to da „država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i da se trudi da bude uravnotežena na najbolji mogući način“. Transparentnost je ukazala da državni organi mogu, u skladu sa zakonom, da pomažu razvoj sporta i rad sportskih društava i da bi distribucija tih sredstava trebalo da se odvija isključivo preko za to nadležnog Ministarstva omladine i sporta.

S druge strane, prema TS, odluke javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu o tome hoće li sponzorisati sportske klubove trebalo bi da bude zasnovana isključivo na ekonomskim kriterijumima, a nipošto na političkim odlukama njihovih direktora ili sugestijama državnih rukovodilaca. Isto tako, smatra TS, odluke o davanju kredita, državnih garancija i reprograma poreskih dugova morale bi se donositi na jednak način prema svim privrednim subjektima.

Izjava ministra pokazuje ili u najmanju ruku daje snažne razloge za sumnju da su pri dodeli državne pomoći sportskim klubovima bili primenjeni kriterijumi i metodi koji nisu zasnovani na zakonu, navela je TS.

Organizacija je od Ministarstva finansija zatražila da dostavi kopija proračuna davanja države za fudbalske i košarkaške klubove Crvena zvezda i Partizan, koje je novinarima izneo ministar finansijaSiniša Mali 22. oktobra i kopije dokumenata na osnovu kojih je načinjen taj proračun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari