Transparentnost Srbija: Izveštaj Evropske komisije nije dovoljno kritičan 1Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) izrazila je danas zadovoljstvo zbog činjenice da je Evropska komisija (EK) u najnovijem izveštaju za Srbiju među najvažnijim preporukama i problemima ukazala na mnoga pitanja koja ta organizacija ističe.

Transparentnost Srbija je u saopštenju navela da je EK posebno ukazala na probleme u vezi sa političkom promocijom, ugovaranjem velikih nabavki, političkim uticajem u javnoj upravi i gonjenju korupcije.

„Ipak, u pojedinim aspektima, Izveštaj nije dovoljno kritičan u ocenama“, navela je TS u saopštenju.

TS, između ostalog, smatra naročito značajnim što već u sažetku izveštaja EK traži od Srbije da u potpunosti i prioritetno „ispuni sve preporuke međunarodnih posmatrača“.

Reč je o zahtevu da se poveća transparentnost finansiranja partija i izbornih kampanja, da se razdvoje partijske i državne aktivnosti javnih funkcionera i obezbedi ravnopravna zastupljenost učesnika izbora u medijima.

EK je u prvi plan istakla i problem v.d. stanja koje se koristi kao sredstvo političkog uticaja u vrhovima javne uprave, ali je propustila da ukaže na isti problem u velikim javnim preduzećima, navodi Transparentnost Srbija.

TS takođe navodi da se u pogledu prevencije korupcije tvrdi da mere nisu donele „merljiv uticaj“, dok se kao i svih prethodnih godina od Srbije traže verodostojni pokazatelji nezavisnog postupanja tužilaštva i konečne presude za korupciju na visokom nivou.

Transparentnost Srbija kaže i da je „jednako tačna ocena Evropske komisije prema kojoj je privatni sektor sputan slabostima u vladavini prava i obezbeđivanju pravičnog nadmetanja“.

Ta organizacija, međjutim, kaže da su ocene EK o javnim raspravama u pripremi zakona „nedovoljno snažne, s obzirom na razmere problema“.

„Evropska komisija je i dalje oprezna u oceni uspešnosti posebnih odeljenja za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala, iako je od početka njihovog rada prošlo već 14 meseci. Uočljivo je da se za razliku od prošlogodišnjeg izveštaja ovaj put ne ukazuje na moguće štetne posledice široke primene sporazuma o priznanju krivice“, dodaje se.

Transparentnost Srbija kritikuje i što se EK ne osvrće na to da Vlada nikada nije obezbedila izvršenje konačnih rešenja Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja, ali navodi da je dobro što EK podseća srpske parlamentarce da izaberu novog poverenika uvažavajući relevantno profesionalno iskustvo.

Ta organizacija smatra naročito važnim to što je Evropska komisija izričito zatražila da Srbija izmeri učinak u primeni svojih antikorupcijskih politika jer dosadašnji koraci u tom pravcu nisu bili dovoljno dobri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari