Traže pregovore o Preševskoj dolini 1Foto:vikipedija

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa, gradonačelnik Bujanovca Šaip Kamberi i poslanik u Skupštini Srbije iz te opštine Fatmir Hasani uputili su danas inicijativu u kojoj su pozvali na uključivanje Preševske doline (kako Albanci zovu opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu) u završnu fazu dijaloga između Prištine i Beograda.

Inicijativa je upućena visokom komesaru Evropske unije za spoljnu politiku I bezbednost Frederiki Mogerini, predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, koordinatorima državne delegacije Kosova Špendu Ahmetiju i Fatmiru Ljimaju.

U pismima se tvrdi da konačni sporazum između Kosova i Srbije „predstavlja priliku da se reše vitalni problemi za Albance iz Preševa, Bujanovca i Medveđe“. „Stoga, mi, legitimni predstavnici institucija Preševa, Bujanovca i Medveđe, tražimo uključivanje pitanja Preševske doline u proces ove faze dijaloga sa ciljem postizanja pravno obavezujućeg međunarodnog sporazuma“, navedeno je u dopisu, uz zaključak:

„Uključivanje i upravljanje pitanjem Preševske doline u ovoj fazi dijaloga predstavlja potrebu za dugoročnim mirom i među narodima na Zapadnom Balkanu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari