Trinaest zemalja EU traži otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Trinaest zemalja članica EU zatražilo je da pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom budu otvoreni u junu, ističući da je to od suštinske važnosti, kako za ukupan napredak na Zapadnom Balkanu, tako i za kredibilitet politike proširenja EU.

U zajedničkom saopštenju koje su su potpisali ministri spoljnih poslova 11 „novih članica“ EU, i zapadna suseda, Italija i Austrija, ističe se da EU mora da ispuni svoju nedvosmislenu predanost evropskoj integraciji Zapadnog Balkana jer Plan B ne postoji.

Proces proširenja EU ima pozitivnu moć transformacije na Zapadnom Balkanu i predstavlja ulaganje u mir i stabilnost u Evropi, naveli su ministri u zajedničkom saopštenju usvojenom uoči sastanaka šefova diploamtija EU na kojem naredne nedelje treba da bude usvojena odluka o pokretanju pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

„S obzirom na važnost njihove odluke za budućnost svih država i naroda u Evropi… pozivamo ih…. da u junu donesu dalekovidne i hrabre odluke, koje bi podstakle kontinuirani napredak reformi u skladu sa standardima i vrednostima EU, kao i jačanje regionalne saradnje, pomirenje, dobrosusedske odnose i ključnu podršku za nepovratan mir, stabilnost i razvoj regiona i našeg kontinenta“, navodi se u saopštenju.

Šefovi diplomatija 13 zemalja su apelovali „na sve činioce EU da održe i učvrste pozitivan zamah otvaranjem pregovora o pristupanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom“.

„Pokretanje pristupnih pregovora u junu 2019. takodje će doprineti jačanju otpornosti na spoljne, štetne interese drugih aktera i obezbediti da EU i dalje ostane vodeći akter za pozitivnu transformaciju regiona „, dodaje su u saopštenju.

Zemlje članice EU se pozivaju da prepoznaju „značajne napore i napredak koji su Albanija i Severna Makedonija postigle u usvajanju i sprovodjenju potrebnih reformi“ kao i „istorijsku važnost sporazuma“ koje je Skoplje postiglo sa Grčkom i Bugarskom dajući primer za rešavanje otvorenih pitanja regionu i šire.

Šefovi diplomatija EU pozivaju se takodje da priznaju politiku proširenja EU kao najuspešnije sredstvo za promociju vrednosti i standrada EU, kao i za podsticanje prosperiteta, demokratije i stabilnosti u regionu.

Očekuje se takodje da nastave da podržavaju jasno definisanu perspektivu članstva u EU, kao pokretačku snagu za sprovodjnje zahtevnih reformi i rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja na Zapadnom Balkanu i da priznaju nezamenjiv uticaj politike proširenja na proces jačanja Evrope.

Otpočinjanje pregovaračkog procesa bi Albaniji i Severnoj Makedoniji omogućilo da se dodatno usredsrede na neophodne reforme, EU bi obezbedilo vrednu alatku za nadzor nad njihovim pojedinačnim napretkom, a regionu poslužilo kao važan motivacioni činlac navodi se u saopštenju i dodaje da je to „pobeda za sve“.

Zajedničko saopštenje potpisali su minisitri spoljnih poslova Austrije, Bugarske, Češke, Estonije, Hrvatske, Italije, Letonije, Litvanije, Madjarske, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari