Trivan sa japanskim ministrom za zaštitu životne sredine o saradnji dve zemlje u oblasti ekologije 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Ministarstvo zastite zivorne sredine/MO

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom za zaštitu životne sredine Japana Minoruom Kiućijem o budućoj saradnji dve zemlje u oblasti ekologije.

Trivan je istakao da su trenutno najveći prioriteti Srbije u oblasti zaštite životne sredine uspostavljanje sistema za prečišaćavanje otpadnih voda i regionalnih centara za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom, ali predmet saradnje mogu biti i smanjenje zagađenja vazduha, zaštita prirode, ublažavanje i prilagođavanje posledicama klimatskih promena, pošumljavanje, i druga pitanja koja se odnose na stanje životne sredine, navodi se u saopštenju.

Ministar se zahvalio na dosadašnjoj podršci Japana u unapređenju stanja životne sredine u Srbiji kroz zajedničke projekte, ali i različite vidove pomoći koju je ta zemlja dodelila Srbiji.

Naveo je i da je projekat izgradnje deponije „Vinča“, najveće javno-privatno partnerstvo u regionu, u kojem učestvuje japanska kompanija Itoču, primer efikasnog modela koji otvara mogućnost saradnje sa zainteresovanim investitorima, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar Minoru Кiući upoznao je Trivana sa dostignućima Japana u oblasti zagađenja voda, zagađenja vazduha, rešenjima za smanjenje zagađenja u oblasti saobraćaja koje se baziraju na vodoniku, satelitskom sakupljanju podataka i njihovoj distribuciji, kao primerima visoke tehnologije i odgovorne politike Japana u unapređenju životne sredine.

On je izrazio spremnost Japana da Srbiji pomogne u primeni savremenih efikasnih tehnoloških rešenja, da omogući razmenu podataka kojima raspolaže u borbi protiv klimatskih promena, kao i u procesu usvajanja savremenih ekoloških standarda i postizanja zdravije životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari