Turska osudila otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu 1Foto: FreeImages / M E

Turska je, povodom otvaranja ambasade Kosova u Jerusalimu, ocenila da je reč o „žalosnoj odluci“, koju „najoštrije osuđuju“, preneo je danas portal KoSSev.

„Duboko smo zabrinuti i najoštrije osuđujemo otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu“, stoji u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Konstatuje se da je „odluka koju su doneli lideri države koja je pretrpela velike patnje da bi stekla svoju nezavisnost izuzetno žalosna, jer se zanemaruje patnja palestinskog naroda, koji je decenijama bio pod okupacijom i podvrgnut ozbiljnim kršenjima ljudskih prava“.

„Postupajući tako, kosovski lideri prekršili su utvrđene parametre mirovnog procesa, uključujući relevantne rezolucije Ujedinjenih nacija o statusu Jerusalima, i oštetili viziju rešenja dve države, kao i izglede za mir u regionu“, poručilo je tursko ministarstvo i pozvalo kosovske lidere da se pridržavaju zdravog razuma i ukinu „ovaj neodgovorni i nezakoniti korak“.

KoSSev podseća da je odlazeća vlada Avdulaha Hotija ispunila juče i drugi deo obaveze prema Izraelu koju je preuzela na osnovu vašingtonskog sporazuma od septembra prošle godine, i otvorila ambasadu u Jerusalimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari